Peste 40 de medici şi asistenţi medicali pleacă în R. Moldova pentru a ajuta la tratarea de COVID-19

Foto: INQUAM/Lavinia Cioacă

O echipă formată din 42 de medici şi asistenţi medicali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii, cu specializări în Anestezie şi Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgenţă şi Medicină Internă pleacă joi către localităţile Chişinău, Cahul şi Bălţi Republica Moldova, pentru a ajuta la tratarea pacienţilor cu COVID-19, transmite News.ro.

”O echipă formată din 42 de medici şi asistenţi medicali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii va pleca în Republica Moldova joi, 30 aprilie, pentru a completa echipele medicale din ţara vecină în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Deplasarea către localităţile Chişinău, Cahul şi Bălţi va fi realizată cu mijloace de transport ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi Comandamentului Logistic Întrunit din cadrul MApN”, precizează MApN.

Medicii şi asistenţii medicali cu specializări în Anestezie şi Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgenţă şi Medicină Internă vor desfăşura, timp de 15 zile, activităţi de acordare a asistenţei medicale şi îngrijire a pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, precum şi misiuni de instruire a personalului medical din unităţi sanitare din Bălţi, Chişinău şi Cahul.

Echipamentele de protecţie pentru echipa medicală – combinezoane, măşti, mănuşi şi viziere – vor fi asigurate de IGSU pe întreaga durată a misiunii. Totodată, legătura cu autorităţile responsabile din Republica Moldova şi asigurarea logistică vor fi realizate de doi ofiţeri din cadrul IGSU.

Pentru buna desfăşurare a activităţilor, Ministerul Apărării Naţionale contribuie cu 10 sisteme de izolare şi transport al personalului contaminat cu agenţi biologici, echipamente care vor fi donate, la finalul misiunii, Republicii Moldova. Izoletele, de concepţie şi producţie românească, dezvoltate de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplinesc standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare şi pe traseul de transport al persoanei infectate.

Medicii, din mai multe oraşe ale ţării, pleacă de la Iaşi înspre Republica Moldova în prezenţa premierului României, Ludovic Orban, ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, şi şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here