Peste 70 de cazuri de infectare cu noua variantă indiană a coronavirusului, raportate în Marea Britanie

Noile date ale Sistemului de Sănătate Publică din Marea Britanie arată că au fost înregistrate 73 de cazuri de îmbolnăvire cu varianta indiană a coronavirusului în Anglia și alte patru cazuri în Scoția, relatează Sky News.

Varianta numită oficial B.1.617 conține două mutații semnificative în proteina spike. Ministrul britanic al Sănătății spunea recent că această are potențialul “de a păcăli sistemul imunitar și a fi mult mai contagioasă”.  

Primele date arată că această tulpină stă la baza intensificării alarmante a pandemiei din India, unde cel puțin șapte regiuni au devenit focare Covid. De altfel, în India s-au înregistrat miercuri peste 200 de mii de cazuri noi, la nivel național.

Una dintre mutații, numită L452R, se găsește și în varianta care circulă prin California, deși nu a fost identificată vreo legătură între cele două tipuri de virus. Tulpina indiană s-a dezvoltat independent. A doua mutație, E484Q, este complet nouă, deși are caracteristici similare cu tulpina sud-africană.

Sky News scrie că înmulțirea cazurilor cu varianta indiană în Regatul Unit evidențiază sistemul deficitar de verificare a călătoriilor internaționale, pentru a evita răspândirea, potrivit Biziday. India nu se află pe lista roșie, deci carantina în hotel (instituționalizată) nu este necesară, astfel că persoanele care se întorc din India sunt nevoite doar să facă două teste Covid și să rămână în carantină la domiciliu, timp de 10 zile.

OMS are în atenţie noua variantă a virusului identificată în India

Organizaţia Mondială a Sănătăţii OMS a confirmat joi că are „pe radar” o variantă a coronavirusului identificată în India, care însă nu se ştie dacă are legătură cu creşterea spectaculoasă a numărului de cazuri de COVID-19 în această ţară, relatează EFE, citată de Agerpres.

Această variantă are două mutaţii în genomul său şi a fost depistată la sfârşitul anului 2020 în două state din India, iar de atunci „procentul cazurilor a crescut considerabil”, a declarat la o conferinţă de presă Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.

India a raportat joi un nou record zilnic de cazuri de COVID-19, peste 217.000, în cel de-al doilea val al pandemiei în această ţară, a doua cea mai afectată din lume ca număr de cazuri (14,3 de milioane) şi a patra ca număr al deceselor (174.308).

Depistarea noii variante este rezultatul eforturilor de secvenţiere genetică a coronavirusului SARS-CoV-2, realizate în lume, în încercarea de a detecta cât mai repede orice mutaţie a virusului care îl poate face mai contagios sau capabil să se sustragă testelor, vaccinurilor sau medicamentelor.

„Aşa cum ştim, virusurile se modifică cu timpul, suferă mutaţii iar aceasta este o variantă de interes pe care o urmărim”, a spus experta.

Ea a precizat că mutaţiile identificate au unele similitudini cu cele deja depistate, care pot fi mai contagioase, iar în unele cazuri pot reduce „neutralizarea şi pot avea astfel impact asupra vaccinurilor”.

Von Kerkhove a spus că OMS colaborează cu India şi alte ţări pentru a spori secvenţierile genetice în lume şi a detecta şi evalua variantele de interes – categorie în care a intrat acum şi cea din India – şi cele considerate „îngrijorătoare”.

Din acestea din urmă fac parte variantele identificate primele în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.

Cele trei variante s-au răspândit, în ultimele luni, prin diferite părţi ale lumii.

„Vaccinurile au funcţionat împotriva variantelor îngrijorătoare şi mai ales a simptomelor grave şi este un lucru important care trebuie spus”, a precizat Von Kerkhove.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here