Petre Roman, Meleșcanu, Irina Loghin – printre cei 400 de foști parlamentari care atacă în instanță legea prin care pensiile speciale sunt abrogate

Foto: INQUAM/George Călin

400 de foști parlamentari au atacat în instanță legea prin care pensiile lor speciale, primite de la Legislativ, sunt abrogate. Mulți dintre ei mai au o pensie specială, de magistrat, fost diplomat sau europarlamentar, dezvăluie Newsweek.ro.

Printre cei 400 care au atacat în instanță abrogarea pensiei speciale de parlamentar – o indemnizație pe viață, de fapt – sunt Petre Roman, Teodor Meleșcanu, Petre Daea, Irina Loghin și Norica Nicolai.

Jipa a devenit celebră atunci când l-a miruit pe Dan Șova, înainte de a evita ridicarea imunității parlamentare. Ea a fost judecător și, potrivit declarației de avere din 2016, primea pensie specială de magistrat, peste 85.000 de lei în acel an. 

Teodor Meleșcanu are și el o pensie specială, de fost diplomat, peste 114.000 de lei, în 2019.

Norica Nicolai a fost europarlamentar două legislaturi, deci va avea dreptul de pensia specială de la legislativul de la Strasbourg.

Sute de foști parlamentari se judecă pentru pensiile lor

Pensia medie a unui fost parlamentar era de 5.714 lei, cuantumul fiind stabilit în funcţie de numărul de mandate. Un parlamentar care a activat doar patru ani primea circa 2.000 de lei, însă cei care au avut trei sau mai multe mandate încasau peste 10.000 de lei.

La momentul abrogării acestor pensii, erau 827 foști parlamentari care beneficiau de această indemnizație pe viață, iar efortul bugetar era de circa nouă milioane de euro, pe an. Din aceștia, 438 s-au adresat instanței, pentru a-și apăra pensia. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here