Plahotniuc, declarat indezirabil de SUA. Pompeo: A subminat statul de drept. SUA rămân alături de R. Moldova în lupta anticorupție

Sursa: Facebook

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a anunțat, luni, că SUA i-au plasat pe oligarhul Vladimir Plahotniuc și întreaga sa familie pe lista persoanelor indezirabile pe teritoriul american, transmite presa de la Chișinău.

Informația a venit pe mai multe canale oficiale.

Există o postare pe Twitter a secretarului de stat, Mike Pompeo, potrivit căruia corupția oligarhului Vladimir Plahotniuc „a subminat statul de drept și a compromis drastic independența instituțiilor democratice din Moldova”.

Pompeo a mai subliniat că „SUA rămân alături de Republica Moldova în lupta împotriva corupției”.

Decizia Statelor Unite a fost postată și pe site-ul Departamentului de Stat, putând fi consultată în original – AICI.

Iar pagina de Facebook a Ambasadei SUA la Chișinău citează o declarație a amabasadorului american în Republica Moldova, Dereck J. Hogan: „Statele Unite ale Americii tratează corupția la modul serios. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege.” Pe același canal este publicată și versiunea în limba română a deciziei Departamentului de Stat de la Washington.

  • DECLARAȚIA SECRETARULUI DE STAT MICHAEL R. POMPEO
  • 13 ianuarie 2020
  • Desemnare publică pentru implicare în acte semnificative de corupție
  • a fostului oficial moldovean Plahotniuc
  • Astăzi îl desemnez pe fostul oficial și oligarh moldovean Vladimir Plahotniuc pentru implicare în acte semnificative de corupție. În capacitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice în Moldova.
  • Această desemnare este facută în temeiul Secțiunii 7031(c) din Legea privind alocările bugetare referitoare la Departamentul de Stat, operațiunile externe și programe asociate, 2020 (Div. G, P.L. 116-94). Conform Secțiunii 7031(c), din moment ce Secretarul de Stat desemnează oficiali ai guvernelor străine pentru implicarea, directă sau indirectă, în acte semnificative de corupție, acele persoane, precum și membrii apropiați ai familiilor lor, devin neeligibili pentru obținerea vizelor de intrare pe teritoriul Statelor Unite.
  • De asemenea, legea prevede ca Secretarul de Stat să desemneze sau să indentifice în mod public sau privat pe acești oficiali și membrii apropriați ai familiilor lor. În afară de Plahotniuc, îi desemnez pe soția sa Oxana Childescu, fiul său Timofei Plahotniuc, și pe copilul său minor.
  • Acțiunea de astăzi trimite un puternic semnal că Statele Unite nu tolerează corupția și se solidarizează cu poporul Republicii Moldova în lupta contra acesteia. Departamentul de Stat va continua să folosească aceste mecanisme pentru a promova responsabilizarea actorilor corupți atât în această regiune cât și pe plan global.
  • Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați INL-PAPD@state.gov.

Fostul premier reformist, Maia Sandu, a avut, luni seară, o reacție pe Facebook la anunțul venit de la Washington: „SUA au impus sancțiuni personale împotriva lui Plahotniuc și a familiei sale. Mulțumim Guvernului SUA că a dat curs solicitării noastre de a-l pedepsi, făcând astfel dreptate cetățenilor țării noastre. Igor Dodon, care încearcă să preia sistemul corupt al lui Plahotniuc, trebuie sa ia aminte – mai devreme sau mai târziu, cei care comit crime împotriva propriului popor vor fi pedepsiți”.


2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here