Planurile sângeroase ale lui Qasem Soleimani și motivele pentru care SUA au decis eliminarea lui

Qasem Soleimani, decorat de ayatollahul Ali Khamenei sursa: khamenei.ir

La mijlocul lumii octombrie, generalul iranian Qasem Soleimani s-a întâlnit cu aliații săi siiți irakieni la o vilă pe malul râului Tigru, vizavi de ambasada SUA din Bagdad. Comandantul Gărzilor Revoluționare i-a ordonat principalului său aliat din Irak, Abu Mahdi al-Muhandis, dar și altor lideri puternici de miliții, să intensifice atacurile asupra țintelor SUA din țară, folosind arme sofisticate noi oferite de Iran, au spus pentru Reuters doi comandanți de miliții și două surse din agențiile de informații. 

Această ședință de planificare, despre care nu s-a mai scris până acum, a venit în contextul în care protestele față de influența Iranului în Irak luau amploare. Asta punea republica islamică în lumina reflectoarelor, ce Teheranul nu se dorea. Planurile lui Soleimani de a ataca forțele SUA aveau ca scop provocarea unei riposte militare care să mute furia oamenilor pe SUA, potrivit surselor citate de Reuters. 

Eforturile lui Soleimani au dus la atacul american de vineri, care a dus la uciderea sa și a lui Muhandis. Acțiunea a reprezentat o escaladare majoră a tensiunlor dintre SUA și Iran. Moartea celor doi bărbați reprezintă o lovitură majoră pentru republica islamică și pentru grupările paramilitare irakiene pe care le susține. 
Cu două săptpmâni înainte de întâlnirea din octombrie, Soleimani a ordonat gărzilor revoluționare să mute arme sofisticate – lansatoare tip Katiușa și rachete lansate de pe umăr care pot doborî elicoptere – în Irak prin două puncte de trecere ale frontierei, au spus pentru Reuters comandanți militari și surse irakiene. 

La vila din Bagdad, Soleimani le-a spus comandanților prezenți să formeze o nouă miliție formată din paramilitari puțin cunoscuți și necunoscuți de SUA, care ar putea să comită atacuri cu rachete asupra americanilor staționați la baze militare irakiene. El a ordonat Kataib Hezbollah – o grupare fondată de Muhandis și antrenată în iran – să conducă noul plan. 
Soleimani le-a spus celor prezenți că un astfel de grup va fi dificil de detectat de către americani, a scris Reuters. 

Înainte de atacuri, spionajul american avea motive să creadă că Soleimani era implicat în ultimele etape ale redactării unui plan care viza atacarea americanilor în mai multe țări, inclusiv Irak, Siria și Liban, au spus oficiali SUA pentru Reuters, sub protecția anonimatului. Un înalt oficial american a spus că Soleimani oferise arme avansate către Kataib Hezbollah. 
Robert O’Brien, consilier pentru securitate națională de la Casa Albă, a spus că Soleimani tocmai se întorsese de la Damasc, unde plănuia atacuri asupra unor soldați, aviatorilor, pușcași marini, marinari și diplomați americani. 

Statele Unite erau din ce în ce mai îngrijorate de influența Iranului asupra elitei de la putere din Irak, care luni întregi a fost ținta unor proteste. Guvernanții erau acuzați că se îmbogățesc pe sine și că fac jocurile puterilor străine, în special ale Iranului, în timp ce irakienii stau în sărăcie și șomaj. 

Soleimani, lider al Forței Quds din cadrul Gărzilor Revoluționare, a avut un rol decizie în extinderea influenței militare a Iranului în Orientul Mijlociu, în calitatea sa de lider al direcției care se ocupă de operațiuni clandestine. Generalul în vârstă de 62 de ani era considerat al doilea cel mai puternic om din Iran, imediat după liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei. 

Muhandis, un fost parlamentar irakian, coordona Forțele Populare de Mobilizare, o grupare-umbrelă de forțe paramilitare, în principal miliții șiite susținute de Iran, recent integrate în forțele armate irakiene. 

Muhandis, ca și Soleimani, era de mult în vizorul SUA, care l-au declarat terorist. În 2007, un tribunal din Kuweit la condamnat la moarte în absență pentru implicarea unui atac cu bombă din 1983 asupra ambasadelor SUA și Franței din Kuweit. 

Soleimani a ales Kataib Hezbollah să conducă atacul împotriva americanilor deoarece putea să folosească drone să identifice ținte pentru atacuri cu rachete Katiușa. Drona folosită era una iraniană care putea evita sistemele radar. 
Kataib Hezbollah a folosit dronele care să identifice locația trupelor SUA, potrivit a doi oficiali irakieni care se ocupă de monitorizarea mișcărilor miliiților. 

La 11 decembrie, un înalt oficial SUA a spus că atacurile comise de asupra trupelor SUA din Irak au luat amploare și au devenit mai sofisticate, ceea ce a împins toate părțile implicate mai aproape de o escaladare care nu poate fi controlată. 
Avertismentul a venit la două zile după ce patru rachete Katiușa au lovit o bază de lângă aeroportul din Bagdad, atac soldat cu rănirea a cinci membrii ai Serviciului de Contraterorism, o unitate irakiană de elită. Niciun grup nu a revendicat atacul, dar americanii au tras concluzia că rachetele au venit de la miliții șiite, mai ales Kataib Hezbollah și Asaib Ahl al-Haq. 

Pe 27 decembrie, 30 de rachete au fost lansate către o bază militară din Kirkuk. Atacul a ucis un angajat civil al armatei SUA și a rănit 4 soldați. 
Washingtonul a acuzat Kataib Hezbollah de atac, dar gruparea a negat. Totuși, două zile mai târziu, SUA a lansat un contraatac împotriva miliției, soldat cu moartea a 25 de luptători. 
Atacul a provocat protestele violente de la ambasada SUA din Bagdad, când forțe paramilitare susține de Iran au atacat clădirea. 
Joi, cu o zi înainte de raidul împotriva lui Soleimani, șeful Pentagonului, Mark Esper, a avertizat că SUA ar putea să ia măsuri preventive pentru protejarea americanilor de miliții susținute de Iran. „Jocul s-a schimbat” a spus el atunci. 

1 COMENTARIU

  1. Sa va fie rusine ca mintiti ! sunteti inconstienti ?!vreti sa instigati oamenii sa si ii induceti in erore , sau sunteti paraleli cu geopolitica mondiala ? Cum puteti sa scrieti cu atata nonsolanta minciuni ordinare , de parca noi restul , traim in copaci fara acces la internet . Exista site-uri oficiale , informative despre geopolitica mondiala , care contrazic toate informatile din articolul dvs mincinos scris cu atata rea vointa. Rusine !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here