Plăţile digitale devin “noul normal”: vor ajunge la 7 trilioane dolari în 2023 şi la 48 de trilioane în 2030

Sursa: Pexels

Aproape 420 miliarde de tranzacţii, în valoare de 7 trilioane dolari, vor trece de la numerar la carduri şi plăţi digitale până în anul 2023, indică un raport realizat de Accenture. Intitulat ”Playing the Long Game in Payments Modernization”, documentul anticipează totodată că valoarea va urca la 48 trilioane dolari, până în 2030.

Analiza e rezultatul unui sondaj realizat în rândul a 120 de directori de bănci, la nivel global, referitor la transformarea activităţii lor de plăţi. O transformare inevitabilă, în condiţiile concurenţei pe care o fac furnizorii de plăţi digitale non-bancare. Şi, totodată, o transformare în contul căreia băncile fac deja investiţii multianuale.

Pandemia de Covid-19 a accelerat toate aceste procese, fapt recunoscut de aproape 75% dintre directorii intervievaţi. Potrivit studiului Accenture, trecerea rapidă la plăţi digitale reprezintă o presiune suplimentară pentru bănci.

„COVID-19 a accelerat trecerea la plăţi digitale într-un ritm pe care băncile nu l-ar fi putut prezice. Pandemia va schimba permanent modul în care consumatorii cumpără şi plătesc pentru produse, întrucât pun comoditatea mai presus de orice. Cu toate că până acum investiţiile băncilor în noi sisteme de plăţi s-au concentrat în primul rând pe respectarea normelor, în viitor valoarea va fi generată prin adaptarea la schimbările din dinamica consumatorului şi îmbunătăţirea experienţei acestuia”, afirmă Sulabh Agarwal, şeful diviziei Accenture Payments, la nivel global.

Potrivit sondajului, două treimi dintre bănci enumeră drept principalele motive care au dus la modernizarea plăţilor: apariţia de noi reglementări în legislaţiile naţionale, îmbunătăţirea sistemelor de plăţi bancă-bancă, noi standarde industriale cu ISO20022 şi Open Banking.

Pe de altă parte, trecerea rapidă la plăţile digitale nu este uniformă. Ea diferă de la o ţară la alta, în condiţiile în care diferite sunt şi ratele de scădere a numerarului şi adoptare a comerţului electronic, ca şi modul în care companiile Big Tech furnizează servicii de plată.

Potrivit Accenture, în SUA vom vedea cea mai mare transformare, pe locul doi fiind, Marea Britanie.

În China, portofelele digitale înlocuiesc rapid plăţile în numerar – de la 12%, în 2014, la 76% din totalul tranzacţiilor, în 2019. În această ţară, a devenit o obişnuinţă, pentru consumatori, să achite consumaţia la restaurant sau cumpărăturile la magazine folosind aplicaţii mobile şi coduri QR.

„COVID-19 a determinat consumatorii să fie mai deschişi la tranzacţiile financiare digitale şi această schimbare va creşte concurenţa, deoarece furnizorii de plăţi alternative se luptă pentru cotă de piaţă. Oportunitatea plăţilor electronice pentru bănci variază foarte mult în funcţie de piaţă şi depinde de maturitatea tranziţiei către plăţi digitale. Pe pieţele mature – cum ar fi Europa de Vest, unde plăţile au fost în mare parte standardizate – ne aşteptăm să vedem doar schimbări marginale. Cea mai mare oportunitate va fi pe pieţe din Asia de Sud-Est şi America Latină, unde consumul de numerar a dominat şi, în unele regiuni, chiar a crescut în timpul pandemiei”, afirmă Alan McIntyre, de la Accenture.

„Băncile se trezesc la realitatea că modul de a face schimbări semnificative care rezonează cu consumatorii este de a face din modernizarea plăţilor o prioritate de afaceri şi că nu mai poate fi limitată la departamentul IT. Băncile de succes vor fi cele care încorporează plăţile moderne în modul în care funcţionează şi sunt guvernate, cu mai multă atenţie la flexibilitatea arhitecturii IT şi la tehnologia cloud mai bine integrată în întreaga afacere”, a mai declarat Sulabh Agarwal, şeful diviziei Accenture Payments, la nivel global.
Accenture este o companie globală de servicii în domeniul digital, cloud şi Securitate, 506.000 angajaţi şi clienţi în peste 120 de ţări.

Şocul “creator” produs de Covid-19

Proiecţiile parcă nu au fost niciodată atât de pregnant ancorate în prezent. „În ultimele șase până la opt luni, am văzut că utilizarea numerarului scade și mai mult, iar aceasta este o tendință pe care cred că o vom vedea cotinuând”, declara, recent, Jodie Kelley, CEO al Electronic Transactions Association, citat de CNBC.

Creșterea fără precedent a cererii de plăţi contactless a dus și la performanțe remarcabile pentru companiile majore care oferă metode fără numerar, cum ar fi Apple, Square și PayPal. Dan Schulman, CEO al PayPal, consideră că este un semn că plățile digitale trec de la statutul de „nice-to-have” la cel de “must-have”.

În ultimii ani a existat deja o scădere semnificativă a consumului de numerar. Aproape o treime dintre adulții din SUA au declarat că de obicei nu fac achiziții folosind numerar pe parcursul unei săptămâni, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center.

România urmează același trend

Țara noastră se numără, de asemenea, printre statele lumii în care plățile cu cardul au o popularitate tot mai mare. Potrivit Băncii Naționale a României, în perioada iulie-septembrie 2020 numărul de tranzacții de plată cu carduri de debit sau credit eliberate de băncile românești a ajuns la 277 de milioane, în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat în total 220 milioane de astfel de plăți.

Saltul poate fi văzut ca un efect al pandemiei și a faptului că banii cash pot contribui la transmiterea noului coronavirus. De altfel, Poliția Română a derulat o campanie prin care încurajează plata cu cardul și renunțarea pe cât posibil la numerar, pentru a oprit răspândirea COVID-19, în timp ce Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a atras atenția că banii sunt foarte murdari și un factor de risc pentru transmiterea bolilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here