„Plecarea Sorinei Pintea ca ministru la București a dublat mita pentru angajarea unei asistente la Baia Mare”

Foto: INQUAM/George Călin

Majorarea salariilor din Sănătate nu a redus flagelul corupției din acest sistem, ba din contră, a ridicat „tarifele”. Fost ambasador al României în Senegal, prof. Ciprian Mihali revine cu o nouă postare, în care redă informații primite în ultimele zile, referitor la „putreziciunea din sistemul sanitar românesc”.

Postarea integrală a lui Ciprian Mihali:

  • După ce am scris acum două zile un text despre rețeaua mafiotă din Baia Mare și după ce azi am publicat un text pe platforma Ziare.com despre oamenii simpli care nu pot vorbi, copleșiți cum sunt de presiunile grupurilor locale de putere, am început să primesc, pe diferite canale, mărturii ale celor care cunosc, din proprie experiență, putreziciunea din sistemul sanitar românesc.
  • Nu vă puteți imagina (și nici eu nu-mi pot încă imagina) cât de completă este această putreziciune. Nu vă puteți imagina că infecțiile cu coronavirus sunt nimic pe lângă cele nosocomiale, care, la rândul lor, au devenit o bagatelă pe lângă amploarea corupției din sistemul medical.
  • Știați că mărirea salariilor în sistemul medical a avut ca efect imediat mărirea substanțială a tuturor șpăgilor și atențiilor în spitale? Știați că există circuite ale mitei controlate perfect pe linie de partid, de la județ până la ultimul salariat? Că miza politizării complete a tuturor sistemelor și instituțiilor cu acțiune în teritoriu a fost tocmai fluidificarea circuitelor mitei și prelevarea procentelor care se cuvin de la șeful imediat până la șeful de la județ? Știați că la Spitalul Municipal din Sighetu Marmației s-au scos la concurs nu mai puțin de 38 de posturi de asistentă medicală? Și că există asemenea locuri în care mita de 15.000 de euro pentru un post se împarte între conducerea județeană de partid, primarul local din același partid, managerul spitalului și șeful RUNOS, toți din același partid? Știați că plecarea Sorinei Pintea ca ministru la București a dublat mita pentru angajarea unei asistente la Baia Mare?
  • Nici eu nu am știut, le-am aflat acum.
  • Care sunt efectele acestei politizări și coruperi complete a sistemului medical? Cel puțin două, acum: primul efect, este că singura șansă de supraviețuire a omului simplu în acest sistem este să fie corupt la rândul lui. Oamenii se îndatorează în bănci pentru a plăti mita de angajare, apoi trebuie să recupereze cumva suma plătită. Al doilea efect însă este de-a dreptul ucigaș: se angajează pe orice post oamenii care plătesc, nu cei care sunt calificați; rezultatul imediat este degradarea criminală a actului medical la baza lui, oameni de serviciu, brancardieri, infirmieri, asistente, cu toții purtătorii și transmițătorii inconștienți ai tuturor infecțiilor din spitale sau cei care participă la acte medicale ratate, dar și la reproducerea de jos în sus a corupției.
  • Au plecat cei care nu au mai putut suporta mizeria din sistemul medical și nedreptățile. Au rămas cei care trebuie să le suporte în continuare și care se roagă zi de zi la Cel de Sus să trimită DNA și la ei în spital, nu doar în București. Dar tot acest sistem este infect, la propriu și la figurat, iar șansele românilor de a supraviețui unei epidemii sunt distruse de înșiși compatrioții lor, de vecinii lor, de rudele lor, angajați toți pe pile în spitale ca să îmbogățească obscen și criminal conducerea partidului.

1 COMENTARIU

  1. Da, este absolut monstruos ce vedem, si cu siguranta n-am vazut tot, coruptia este o poveste-cosmar cu ”va urma”, pentru ca asezarea ei sistemica pe toate palierele te face sa te intrebi de unde trebuie pornit in eradicarea ei. Probabil de la sefi, pentru ca asa ne spune proverbul ”pestele de la cap se impute”. Asadar, primul pas as zice ca s-a facut, prin inculparea jigodiei psdiste sorina pintea, dupa ea vor cadea si alte capete, primul care se pregateste este pop ”genunche”, si gasca lui codrin stefanescu, ce tipa ca din gura de sarpe ieri, ca psd nu-si apara oamenii. Ce sa mai aperi, acu e care pe care, cine da in gat pe cine, pentru ca sobolanii sunt lasi, ei fug ca sa se salveze, asa ca vor incepe sa scrie. Mai avem si ce a scris ghizdeanu, ca si-ala e ”un scriitor” la DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here