Coronavirusul, depistat doar după sunetul tusei. Programul revoluționar la care lucrează cercetătorii MIT

Cercetătorii din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) lucrează la o metodă-fulger de-a depista coronavirusul – un test bazat doar pe sunetul tusei.

MIT a publicat rezultatele preliminare ale unui sistem de testare care utilizează Inteligența Artificială (AI) pentru a asculta sunetul tusei. Cu un antrenament potrivit, un algoritm AI poate distinge o tuse „normală” de una infectată cu SARS-CoV-2, o diferențiere pe care urechea umană nu o poate face, relatează The Economist în podcast-ul „Babbage”.

Programul va folosi biomarkeri acustici, care măsoară puterea corzilor vocale, performanța pulmonară și degradarea musculară. Un biomarker este o caracteristică biologică, care poate fi moleculară, anatomică, fiziologică sau biochimică. Aceste caracteristici pot fi măsurate și evaluate în mod obiectiv, acționând ca indicatori ai unui proces biologic normal sau patologic.

Pentru a antrena algoritmul, cercetătorii MIT au folosit 4 baze de date diferite. De asemenea, echipa a adunat înregistrări de tuse forțată și prin intermediul unui site, între lunile aprilie și mai, dezvoltând ceea ce cercetătorii susțin că este cel mai mare set de date audio COVID-19 până în prezent, cu 70.000 de înregistrări, dintre care 2.680 au fost trimise de către persoane confirmate a avea COVID-19.

Inițial, echipa MIT a dezvoltat modele AI pentru acest proiect de la zero, dar a atins un plafon de precizie de aproximativ 70%. Într-un test, cercetătorii și-au instruit modelul existent de AI al bolii Alzheimer cu datele de tuse COVID-19 și a funcționat. Modelul a avut o precizie de 98,5% în detectarea persoanelor depistate pozitiv. În detectarea persoanelor fără simptome, acuratețea a crescut la 100%.

Dacă, de exemplu, un astfel de program va fi instalat într-un restaurant în care accesul se va face pe bază de test negativ, acesta poate depista cazurile negative cu o precizie de 100%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here