Poeta americană Louise Glück, aureata premiului Nobel pentru Literatură pe 2020

Poeta americană Louise Glück este laureata premiului Nobel pentru Literatură pe 2020, a anunţat joi Academia suedeză.

Comitetul Nobel care acordă premiul pentru Literatură a decis să o recompenseze pe Louise Glück pentru „vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face universală existenţa individuală”.

Din 1901 până în prezent au fost acordate 112 premii Nobel pentru Literatură. De patru ori, distincţia a fost împărţită între doi câştigători.

Cincisprezece femei au fost laureate cu acest premiu până anul acesta.

Toni Morrison a devenit, în 1993, prima femeie afro-americană recompensată cu Nobelul pentru Literatură.

Cel mai tânăr laureat a fost Rudyard Kipling, cunoscut pentru „Cartea Junglei”, la vârsta de 41 de ani, în 1907, iar Doris Lessing a fost cel mai vârstnic, la vârsta de 88 de ani, în 2007.

Anul trecut, Academia suedeză a acordat premiile pentru 2018 şi 2019 scriitorilor Olga Tokarczuk (Polonia), respectiv Peter Handke (Austria).

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 950.000 de euro). Aceasta este împărţită, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Laureatul premiului Nobel pentru Pace va fi anunţat pe 9 octombrie, iar al premiului Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, pe 12 octombrie.

Toate anunţurile sunt transmise prin streaming, pe site-ul Nobelprize.org.

Anul acesta, ceremonia de înmânare a premiilor nu va avea loc la Stockholm, din cauza pandemiei, iar fiecare laureat îşi va primi diploma şi medalia în ţara în care se află. Este pentru prima dată în 76 de ani când ceremonia nu va avea loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here