Rusia respinge în continuare oferta SUA pentru tratatul New START, privind armele nucleare

Moscova a respins condiţiile impuse de Washington, apreciind că există şanse ”minime” de a prelungi tratatul New START cu SUA, ultimul pact major asupra armelor nucleare dintre cele două ţări, conform unei declaraţii făcute de ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, citat luni de Reuters.

Afirmaţia sa intervine după ce Marshall Billingslea, emisarul special al SUA pentru controlul armamentelor, a declarat unui ziar rus că Moscova trebuie să accepte un acord cu Statele Unite privind prelungirea tratatului înainte de alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie.

”Bănuiesc că după realegerea preşedintelui Trump, dacă Rusia nu acceptă oferta noastră, taxa de intrare, după cum am spune în SUA, creşte”, a spus Billingslea într-un interviu pentru cotidianul Kommersant.

Condiţia enunţată de Billingslea reprezintă un ultimatum, a apreciat Riabkov, adăugând că astfel s-au redus şansele de a ajunge la orice fel de acord pentru prelungirea tratatului, care expiră în februarie anul viitor.

”Nu putem discuta în acest mod”, a spus ministrul rus, citat de TASS. Agenţia de presă RIA Novosti îl citează ca afirmând că şansele de a prelungi ultimul tratat de dezarmare dintre Rusia şi SUA sunt minime.

Tratatul New START, semnat în 2010, limitează numărul ogivelor nucleare strategice pe care Rusia şi SUA pot să le desfăşoare.

În cazul în care acest document de dezarmare nucleară nu va fi prelungit, va fi eliminat pilonul principal de menţinere a echilibrului armelor nucleare dintre cele două ţări, adăugând un nou element de tensiune în relaţia lor şi aşa încordată, notează Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here