Politico, despre alegerile regionale din Franța: Țara se confruntă cu o veritabilă „isterie politică”

Foto: Unsplash

Emmanuel Macron, pălmuit în public. Lider de stânga francez, atacat cu făină. O scrisoare „absurdă” semnată inclusiv de câțiva foști generali francezi, în care se pomenește despre pericolul unui război civil. Acestea sunt semne care arată că Franța se confruntă cu o veritabilă „isterie politică” înaintea alegerilor regionale care se vor desfășura în această duminică, iar țara și pare să se îndrepte tot mai hotărât către o „criză de nervi” la nivel național, cu 10 luni înaintea alegerilor prezidențiale, se arată într-o analiză Politico.

Toate acțiunile descrise mai sus sunt „opera” extremiștilor de dreapta, ceea ce face ca Franța să sufere de ceea ce Politico numește „Lepennism” (de la „Le Pen”), o stare de „permanentă anxietate” care favorizează creșterea extremei drepte, ultranaționaliste și anti-europene.

Tensiunile sociale sunt promovate și alimentate prin denigrări, exagerări și inclusiv minciuni grosolane publicate de către susținătorii lui Le Pen și de site-urile de extremă dreapta din Franța.

Conform Politico, scindarea politică din Franța este una strict geografică: de o parte se situează populația urbană, mai liberală, și de cealaltă parte este populația din zonele rurale, mai conservatoare. Este o rețetă similară care în Marea Britanie a dus la Brexit, iar în SUA la alegerea lui Donald Trump.

Analiștii politici îl critică pe Macron pentru incapacitatea sa de a pune bazele unei mișcări politice de centru și pentru eșecul de a explica în mod clar scopul și direcția reformelor. Președintele francez este în continuare perceput drept „arogant” de către politicienii și presa de centru-stânga și centru-dreapta din această țară.

În cazul alegerilor regionale de duminică, sondajele de opinie arată că La République en Marche, partidul lui Macron, nu se va clasa pe primul loc în niciuna dintre regiunile Franței în primul tur al alegerilor.

În schimb, partidul extremist al lui Le Pen – Uniunea (Adunarea) Națională – ar putea câștiga primul tur de scrutin în șase din cele 13 regiuni. În al doilea tur de scrutin, partidul lui Le Pen are șanse să câștige cel puțin o regiune – Marsilia-Nisa-Avignon și șanse teoretice să obțina victoria și regiunea Le Grand Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here