Politico: UE începe să lucreze la un proiect rival, cu care să concureze China

Sursa: Pixabay

„Țările UE devin, în sfârșit, serioase cu privire la răspunsul dat Belt and Road Initiative, uriașul proiect de transport și infrastructură pe care Beijingul îl folosește pentru a conecta Asia la piețele europene, precum și pentru a-și semnala influența politică la nivel internațional”, scrie Politico.

<< Potrivit proiectului de concluzii ale Consiliului UE, consltat de POLITICO, guvernele europene vor îm următoarele nouă luni Comisia să vină cu o listă de „proiecte vizibile și cu impact ridicat” pentru a rivaliza cu schema Beijingului. Se așteaptă ca miniștrii de externe ai UE să se pronunțe, luni, asupra idei.

Printre provocările europenilor se numără găsirea unui nume pentru planul lor, la fel de atrăgător, dar și un logo.

Totul face parte dintr-un mare joc de recuperare, avut în vedere de Bruxelles. Președintele chinez, Xi Jinping, și-a lansat răspunsul la vechiul Drum al Mătăsii acum aproximativ opt ani, iar în prezent reprezintă aproximativ 2,5 trilioane de dolari în proiecte în întreaga lume, susținând eforturile Beijingului de a-și extinde rețelele maritime și energetice pe tot Globul.

Strategia chineză a atras critici pe mai multe fronturi. Printre altele, China a fost acuzată că a pus capcane de datorii pentru țările partenere, inclusiv Muntenegru și Sri Lanka, prin proiecte comune nesustenabile din punct de vedere economic.

Pe de altă parte, Beijingul a insistat asupra faptului că Belt and Road creează „oportunități”, o idee pe care președintele chinez a repetat-o, ​​luni, cancelarului german Angela Merkel și președintelui francez Emmanuel Macron.

Liderii G7 au fost de acord, luna trecută, cu o alternativă democratică la inițiativa chineză, iar proiectul de concluzii al Consiliului UE a sugerat că UE nu este pe deplin convinsă de prezentarea făcută de China asupra propriului său sistem.

„Consiliul constată că alte economii cheie și-au dezvoltat propriile abordări și instrumente pentru conectivitate și subliniază necesitatea ca toate aceste inițiative și acțiuni să aplice standarde internaționale ridicate”, se arată în concluzii. „Consiliul solicită Comisiei și Înaltului Reprezentant [Josep Borrell] să treacă rapid la punerea în aplicare” a propunerilor pe care le face.

Direcționarea către Africa și America Latină

În mod crucial, UE încearcă să treacă dincolo de strategia de conectivitate UE-Asia, din 2018, și promite să construiască o UE „conectată global” care să permită blocului să-și îndrepte atenția către Africa și America Latină, destinații cheie pentru investițiile chineze.

Există, de asemenea, un apel la folosirea puterii soft a UE, iar la acest capitol se încadrează numele și sigla.

Potrivit așteptărilor care există, Consiliul va trebui să ceară Comisiei, ramura executivă a UE, să dezvolte ceea ce a numit o narațiune unificatoare pentru acțiunile întreprinse de toți actorii relevanți. „Narațiunea ar trebui să includă un nume de marcă și o siglă recunoscute, dezvoltate împreună cu statele membre, și ar trebui să fie susținută de o campanie pentru o mai mare vizibilitate publică”, arată acesta.

Nu există referire la preț, pentru noua schemă a UE, dar Consiliul va solicita o combinație de finanțare publică și investiții private. Acesta va cere Comisiei să „prezinte scheme de finanțare coerente și raționalizate pentru a stimula investițiile de conectivitate durabilă”, inclusiv instrumente financiare la nivelul UE și ale țărilor membre, credite de export, împrumuturi și garanții, precum și implicarea Băncii Europene de Investiții și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și dezvoltare.

Proiectul de document al Consiliului este relativ slab în ceea ce privește modalitățile de încurajare a companiilor din UE să consolideze investițiile în locații pe care politicienii le consideră strategice, dar întreprinderile consideră riscante.

„Consiliul evidențiază provocările finanțării infrastructurii durabile la scară largă și importanța unei asistențe tehnice solide”, mai scrie în concluzii. „Consideră că normele și standardele internaționale previzibile și cadrele de reglementare solide sunt esențiale pentru condiții de concurență echitabile și un mediu propice pentru stimularea investițiilor private.” >>

Marea spirală paranoică a Rusiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here