Polonia dezminte că ar vrea să trimită avioane Ucrainei

Sursa: defense.gov

Polonia a dezminţit informaţiile apărute în presă, potrivit cărora ar intenţiona să trimită Ucrainei avioane de luptă de fabricaţie sovietică şi să primească la schimb aparate de luptă din SUA, transmite duminică agenţia dpa, citată de Agerpres.

„Polonia nu va trimite avioane de luptă în Ucraina şi nici nu va permite folosirea aeroporturilor sale”, a scris pe Twitter guvernul polonez. „Ajutăm semnificativ în multe alte domenii”, a adăugat executivul de la Varşovia.

Totuşi, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că ţara sa cooperează cu Polonia în sensul că partea poloneză să poată furniza ucrainenilor aparate de zbor pe care aceştia ştiu să le piloteze şi să primească în schimb avioane de fabricaţie americană.

„Vrem să vedem dacă putem fi de ajutor, după cum am spus, şi să ne asigurăm că, indiferent de ceea ce livrează ei (polonezii) ucrainenilor, ceva se întoarce la ei pentru a compensa pentru orice sincopă de securitate care ar putea apărea pentru Polonia”, a declarat Blinken la CNN.

Totodată, un purtător de cuvânt al guvernului polonez a declarat că discuţiile cu partea americană sunt în desfăşurare, dar că nu s-a luat deocamdată o decizie.

Mai multe instituţii media americane au relatat despre un posibil acord între SUA şi Polonia pentru ca Varşovia să furnizeze Ucrainei avioane de război din epoca sovietică în schimbul avioanelor de luptă americane F-16, aminteşte AFP.

”Lucrăm cu polonezii în această privinţă şi ne consultăm cu ceilalţi aliaţi ai noştri din NATO”, a declarat un oficial de la Casa Albă, citat de Wall Street Journal şi NBC.

Kievul îndeamnă Occidentul să ofere asistenţă militară, inclusiv avioane, pentru a se apăra de invazia rusă, care a intrat duminică în a 11-a zi. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut ţărilor din Europa de Est să îi furnizeze avioane de fabricaţie rusă, pe care ucrainenii ştiu să le piloteze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here