Poți face Covid a doua oară? Ce se știe despre reinfectarea cu coronavirus și ce cazuri extreme au existat

Întrebările legate de măsura în care oamenii au dobândit imunitate după infectarea cu SARS-CoV-2, inculsiv cele referitoare la durată, sunt mai acute acum ca oricând acum, după ce oamenii de știință au descoperit un număr tot mai mare de persoane care s-au reinfectat, scrie Bloomberg.

Potrivit sursei citate, o femeie chiar a murit după a doua infecție cu noul coronavirus. Cercetătorii încă investighează această latură a pandemiei. Dar ce se știe până acum?

 1. Câți oameni au fost reinfectați? Un inventar întreținut de agenția de știri olandeză BNO News menționează 24 de cazuri la nivel global, începând cu 16 octombrie. Primul caz confirmat, cel al unui bărbat de 33 de ani din Hong Kong, a fost raportat în august. În martie, a avut simptome ușoare de Covid-19, boala cauzată de SARS-CoV-2, și a făcut două teste negative câteva săptămâni mai târziu. La patru luni și jumătate după primul eveniment, bărbatul a fost din nou depistat pozitiv, deși nu avea simptome. Singura persoană cunoscută care a murit din cauza unui caz de reinfecție este al unei olandeze în vârstă de 89 de ani, care făcea și tratament de chimioterapie pentru o formă rară de cancer de sânge.
 2. Cum se distinge un caz de reinfecție de un singur caz de boală prelungită?
  Pentru a demonstra reinfecția, oamenii de știință trebuie să izoleze de fiecare dată agentul patogen, să-i verifice amprenta genetică și să arate că fiecare infecție a fost cauzată de o tulpină diferită de SARS-CoV-2.
 3. Este neobișnuită reinfectarea cu un virus? Deloc. Doar unele virusuri, cum ar fi cel care provoacă rujeola, le oferă victimelor lor ceva apropiat de protecția pe tot parcursul vieții împotriva unui al doilea atac. Virusurile obișnuite care, precum SARS-CoV-2, cauzează boli respiratorii – cum ar fi cele responsabile de răceli și gripă – sunt răspândite tocmai grație capacității lor de a reinfecta. O serie de factori pot permite repetarea infecției, inclusiv un răspuns insuficient al sistemului imunitar, imunitatea în scădere și o mutație a virusului în măsura.
 4. Care este motivul în cazul SARS-CoV-2? Nu este clar, deși rata mutației virusului nu a declanșat până acum alarme mari. Există indicii că infecția cu acesta oferă o anumită imunitate pentru ceva timp. Macacii Rhesus infectați cu virusul, folosiți într-un studiu, păreau a fi protejați împotriva reinfecției atunci când erau expuși unei tulpini identice în faza de recuperare timpurie. O serie de studii au concluzionat că oamenii produc anticorpi timp de până la 7 luni după infecție. Cu toate acestea, nu este clar că prezența lor este suficientă pentru a preveni reinfectarea, iar cercetările au arătat, de asemenea, că nivelul anticorpilor scade rapid, în special pentru cei cu cazuri ușoare. În majoritatea reinfectărilor monitorizate de BNO News, pacienții au avut simptome ușoare sau niciun simptom. Intervalul dintre infecții a fost de 12 zile. Media a fost de 74 de zile, ceea ce a pus la îndoială afirmația președintelui american, Donald Trump, făcută după propria infectare a liderului american, că a fost „imun” timp de cel puțin patru luni.
 5. Ce se întâmplă în a doua infecție?
  În 10 din cele 19 cazuri urmărite de BNO News, în care sunt cunoscute detalii complete, a doua infecție a produs simptome mai grave decât prima și, în cinci cazuri, a produs boli grave. Cercetătorii cred că un motiv ar putea fi faptul că, cu a doua ocazie, pacientul a fost expus la o doză mai mare sau mai virulentă de virus. Nu se știe dacă cei care sunt reinfectați pot transmite virusul altora. În lumina reinfectărilor confirmate, un grup de cercetători a recomandat, în Lancet, ca persoanele care au avut Covid-19 să ia aceleași măsuri de precauție ca toți ceilalți oameni.
 6. Ce spun reinfectările despre perspectivele unui vaccin eficient?
  Nu neapărat orice. În primul caz raportat de reinfectare, în care primul episod a fost cunoscut ca fiind grav, cel de-al doilea a fost ușor. O teorie este aceea că sistemul imunitar necesită o provocare dură pentru a fi pregătit în mod adecvat pentru a lupta cu virusul. Un vaccin ar putea oferi acest antrenament și nu neapărat doar prin producerea de anticorpi. Mai multe vaccinuri experimentale pentru Covid-19 determină producerea unui jucător imunitar mai puțin cunoscut, celulele T. În timp ce obiectivul final este acela al prevenirii infecției cu SARS-CoV-2, cercetătorii spun că un vaccin care protejează împotriva bolii sau chiar împotriva formelor seevre ale bolii ar fi foarte util.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here