„Povestea Slujitoarei” s-a apropiat mai mult de realitate după alegerea lui Trump (autoarea romanului)

„Povestea Slujitoarei” sau „Handmaid’s Tale”, lumea distopică creată de Margaret Atwood în care femeile sunt tratate ca obiecte sub Republica Gilead, o țară rebelă pe teritoriul SUA, este mai aproape de realitate în prezent de cât acum 30 de ani când povestea a fost scrisă. Declarația a fost făcută chiar de autoarea romanului transformat într-un serial de succes, într-un interviu pentru BBC.

Margaret Atwood a spus că personalele pe care le-a creat au căpătat o altă semnificație din cauza amenințărilor la adresa drepturilor femeilor pe glob, inclusiv în Statele Unite de când cu alegerea lui Donald Trump.

„Handmaid’s Tale”, mai aproape de realitate ca niciodată

În loc să ne îndepărtăm de Gilead, așa cum credeam că se va întâmpla în anii ’90, am început să ne apropiem de Gilead în mai multe locuri de pe blog, inclusiv în Statele Unite. După alegerea lui Donald Trump, toți cei care lucrau la serial au spus că s-a schimbat scenariu. Nu al serialului, ci că s-a schimbat cadrul din jurul serialului. Am știu atunci că vom fi priviți altfel, ceea ce s-a și întâmplat. În loc de ceva fantastic, ceea ce nu se va întâmpla vreodată, serialul a devenit mult mai aproape de realitate din cauza oamenilor care îl susțin pe Trump, adică dreapta religioasă, și din cauza atitudinii lui față de femei.

Margaret Atwood

Margaret Atwood se bucură că pelerina roșie cu bonetă albă, uniforma Slujitoarelor din cartea ei și din serial, a devenit un simbol al protestelor anti-Trump și pentru drepturile femeilor. Scriitoarea canadiancă în vârstă de 79 ani a susținut că, datorită popularității serialului, toată lumea înțelege ce înseamnă costumația și ce vor demonstrantele.

Declarația autorei a venit în contextul în care, pe 10 septembrie 2019, s-a lansat The Testament, romanul care continuă povestea din „Handmaid’s Tale”. Acțiunii noii cărți are loc tot în Republica Gilead, o SUA distopică, ajungă pe mâinile unei grupări de fanatici religioși, unde natalitatea scăzută este o problemă națională.

„Slujitoarele”, adică femeile îmbrăcate în roșu și cu bonetă albă pe cap, sunt o categorie aparte, deoarece au avut copii iar acum ținute ca sclave, astfel încât să facă alți copii cu șefii grupării care conduce Gilead.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here