Poziția Rusiei, după ce Berlinul a anunțat că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok

Foto: Twitter

Ministerul de Externe de la Moscova cere Germaniei dovezi care să arate că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit în Rusia cu noviciok, o neurotoxină extrem de puternică dezvoltată în secret de fosta Uniunea Sovietică.

Guvernul german a anunțat miercuri că analizele efectuate efectuate într-un laborator special al armatei germane, la cererea spitalului Charite din Berlin, unde este internat opozantul rus, au relevat prezența noviciokului în organismul lui Aleksei Navalnîi.

Acest agent chimic a fost menționat și ca posibilă cauză a otrăvirii lui Serghei Skripal, un fost spion rus, și a fiicei acestuia, în 2018, în Marea Britanie. Ei au supravieţuit, dar un cetăţean britanic care a intrat și el în contact cu respectiva substanţă a murit.

Autoritățile germane au spus că vor informa partenerii din UE și NATO despre acest rezultat al analizelor lui Navalnîi, precum și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice. De asemenea, va fi informat oficial și ambasadorul rus în Germania. „Cerem guvernului rus să dea explicații în legătură cu acest incident”, se spune în comunicatul guvernului federal german.

Experţii în medicină legală din Rusia nu au găsit dovezi în investigaţiile lor care să susţină acuzaţia că Alexei Navalnîi a fost otrăvit, a subliniat presa oficială de stat de la Moscova, imediat după anunțul guvernului german. „Nu au fost găsite substanţe otrăvitoare în corpul şi pe hainele lui Navalnîi”, a arătat agenţia oficială rusă de presă TASS, citând o sursă anonimă din cadrul autorităţilor de aplicare a legii din Rusia.

Între timp, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că autorităţile din Rusia nu au fost informate oficial de către Germania că guvernul de la Berlin suspectează că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul chimic noviciok, scrie Agerpres. „Nu ne-au fost supuse atenţiei astfel de informaţii”, a declarat Peskov, citat de aceeași agenție TASS.

Ministerul de Externe rus a precizat, la rândul său, că autorităţile ruse încă aşteaptă ca Germania să răspundă solicitării de a oferi dovezi.

Lui Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău cu două săptămâni în urmă în timp ce era la bordul unui avion cu care călătorea de la Tomsk către Moscova. Susţinătorii săi cred că otrava i-a fost pusă în ceaiul pe care l-a băut la aeroport. Aflat în comă, el a fost transferat apoi într-un spital din Berlin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here