Poziționarea partidelor după căderea guvernului. USR vrea aceleași portofolii / Pretențiile PSD, PNL, UDMR și AUR

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Partidele din Parlament au la dispoziţie o săptămână pentru a-şi stabili mandatul cu care vor merge la Palatul Cotroceni, pentru consultările care ar trebui să dea o nouă propunere de premier din partea preşedintelui Klaus Iohannis. Între timp, formaţiunile nu se grăbesc să îşi convoace forurile statutare, aşa cum a cerut şeful statului şi aşteaptă să vadă cum se poziţionează fiecare, transmite News.ro.

Este de aşteptat ca în această perioadă de pauză oferită de preşedinte partidelor să existe negocieri pentru conturarea unei soluţii de ieşire din criza politică majoră în care se află România.

Pe fondul unui record de infectări cu noul coronavirus, după demiterea Guvernului Cîţu, Executivul a rămas interimar, pentru 45 de zile, cu puteri limitate, neputând să emită Ordonanţe de Urgenţă. În plus, unii miniştri din Cabinet sunt la rândul lor interimari, după plecarea USR de la guvernare, astfel că desemnarea unui nou premier şi învestirea unui nou Guvern în Parlament trebuie făcute cât mai repede.

Liberalii ar vrea un guvern minoritar susţinut pe fondul crizei sanitare. Contestatarii actualei conduceri îl vor pe Orban premier.
PNL spune, prin vocea noului secretar general Dan Vîlceanu, că este greu să mai stea la masa cu cei de la USR, după ce a votat moţiunea de cenzură, deşi admite că ”toate variantele sunt pe masă”, ceea ce arată că sunt dispuşi la un dialog. De altfel, premierul Cîţu avertiza că în conducerea PNL s-a stabilit clar că nu vor mai exista discuţii cu partidul care votează cot la cot cu AUR şi PSD împotriva Executivului.
Liberalii ar prefera un Guvern minoritar, doar cu UDMR, care să treacă de Parlament cu acordul tuturor parlamentarilor, pe fondul crizei sanitare de COVID-19, pe modelul Guvernului Orban din 2020. Lucian Bode, Nicolae Ciucă, Dan Vîlceanu sunt variante de premier, în acest scenariu.
Cu toate acestea, în PNL s-a conturat şi o aripă care îl susţine pe Ludovic Orban ca premier, formată din 41 de parlamentari, ale căror voturi vor conta de data aceasta la învestirea unui nou Guvern.

USR înclină spre refacerea coaliţiei, cu alt premier şi cu aceeaşi configuraţie a ministerelor, dar fără Cîţu

Dan Barna a declarat, la Digi 24, că cea mai rapidă soluţie de ieşire din criza politică este ca USR să-şi reia portofoliile negociate în decembrie 2020 în cadrul coaliţiei. El a mai anunţat că nu vor solicita funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor la negocierile pentru restabilirea coaliţiei de guvernare.

”Sunt două scenarii. Dacă mergem pe scenariul în care structura de coaliţie agreată la Vila Lac rămâne valabilă şi avem doar situaţia schimbării premierului şi discuţia pe programul de guvernare, din punctul nostru de vedere aceasta este varianta cea mai rapidă prin care câteva zile am putea să avem un guvern stabil şi cu majoritate”, a afirmat Dan Barna la Digi24, precizând că partidul ar accepta şi alte ministere, dacă discuţia „e una serioasă”.

Barna a mai spus că nu se pune problema ca USR să guverneze cu PSD sau AUR în niciunul dintre scenarii iar Florin Cîţu este respins categoric ca variantă de premier.

Continuarea analizei News.ro – AICI

În plin scandal „Pandora Papers”, UE scoate Insulele Seychelles de pe lista neagră a paradisurilor fiscale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here