În plin scandal „Pandora Papers”, UE scoate Insulele Seychelles de pe lista neagră a paradisurilor fiscale

Foto: Unsplash

Uniunea Europeană a înlăturat marți Anguilla, Dominica și Seychelles de pe lista neagră a paradisurilor fiscale în contextul criticilor tot mai puternice care acuză Bruxelles-ul că ignoră marea evaziune fiscală, în special după dezvăluirile făcute de ancheta Pandora Papers, relatează Associated Press.

Dominica și Seychelles, două țări insulare, și Anguilla, un teritoriu britanic de peste mări au fost incluse pe listă din cauza lipsei de transparență fiscală.

Însă miniștrii de finanțe ai UE, care s-au reunit la Luxemburg, au decis ca acestea să fie mutate pe o „listă gri” după ce oficialii lor au convenit să își revizuiască sistemele fiscale.

Lisa neagră a UE a fost creată în 2017 pentru a combate evaziunea fiscală și este actualizată cu regularitate.

Nouă „jurisdicții” sunt în continuare catalogate ca fiind „neecoperante”: Samoa Americană, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane și Vanuatu.

Anguilla, Dominica și Seychelles sunt acum clasificate ca fiind teritorii care nu se conformează deocamdată tuturor standardelor fiscale internaționale dar care și-au luat angajamentul de a implementa principiile guvernanței fiscale corecte.

Costa Rica, Hong Kong, Malaysia, Macedonia de Nord, Qatar și Uruguay se află de asemenea pe această „listă gri”. Australia, Eswatini și Maldivele au fost înlăturate de pe ea după ce și-au reformat codurile fiscale.

Decizia luată de miniștrii de finanțe ai blocului comunitar a venit la doar două zile după ce Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și partenerii săi din mass-media au publicat o serie masivă de documente obținute în urma unei anchete poreclite „Pandora Papers”, în jur de 600 de jurnaliști din întreaga lume participând la aceasta.

Cele aproape 12 milioane de acte privind activitățile companiilor offshore au dezvăluit activitățile financiare a numeroși politicieni, vedete și membri ai elitei financiare globale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here