Prăbușirea militară a Rusiei și-a luat avânt. Ce urmează?

Căldura accelerează descompunerea. Dar în armată, frigul este cel care corodează. Pe măsură ce temperatura scade, este nevoie de mai mult efort pentru a te mișca și devii mai repede flămând. Dacă proviziile nu corespund nevoilor, moralul se prăbușește. Dezertarea, capitularea, jefuirea și răzvrătirea încep să pară mai atractive. Luptele propriu-zise, mai puțin, scrie Edward Lucas într-o analiză CEPA.

<< În trecut, generalul Iarnă a fost marele aliat al Rusiei. Dar acum, lunile reci ajută Ucraina. Soldații săi sunt mai bine echipați, mai bine instruiți, mai bine conduși, mai bine tratați și, prin urmare, mai motivați. Rușii, în schimb, plătesc prețul pentru incompetența și corupția endemică a sistemului lor. Atunci când porți hainele nepotrivite, frigul mușcă tare. Întrebați-i doar pe germani și francezi, care au invadat Rusia purtând uniformele de vară. Tehnologia modernă înrăutățește lucrurile: semnătura termică a vehiculelor, și chiar căldura umană, este mai vizibilă pentru camerele cu infraroșu. Rușii au suferit din această cauză la sfârșitul iernii trecute, acum nouă luni. Acum îi va afecta din nou.

Rusia are mare nevoie de o pauză pentru a se regrupa și a se reface, dar are puține șanse să se bucure de una: Ucraina se află acum în prima linie și își va pune în aplicare avantajul. Loviturile cu rază lungă de acțiune au un efect devastator asupra logisticii deja fragile a Rusiei. Cu cât durează mai mult, cu atât mai mari sunt șansele unui colaps militar rusesc. Acest lucru va crește miza luptei pentru putere care se desfășoară deja la Kremlin. Este rău să pierzi o luptă în Ucraina. Este și mai rău să pierzi una la Moscova.

Opțiunile lui Putin se îngustează. Pe câmpul de luptă, Rusia redistribuie forțele pe care le-a retras din Herson pentru a-și întări pozițiile defensive și pentru a-și continua atacul costisitor asupra Bakhmutului. Sosesc forțe nou mobilizate. Dar aceasta nu este adevărata linie de front. Societățile urbane moderne nu pot supraviețui fără apă, canalizare și electricitate. Kremlinul speră că distrugerea lor sistematică îi va forța pe liderii Ucrainei să se retragă. Sper că generozitatea noastră, atunci când vine vorba de sprijinirea Ucrainei acum și de reconstrucția ei în viitor, să fie pe măsura cuvintelor ușoare de laudă rostite pentru rezistența uimitoare a țării.

Cealaltă mare speranță a Kremlinului este ca prietenii Ucrainei să-și piardă interesul și să își reducă livrările de bani și echipamente. Este adevărat că sprijinul public s-a schimbat puțin. Dar Rishi Sunak, noul prim-ministru al Marii Britanii, a făcut dintr-o călătorie la Kiev prioritatea sa principală. Presupusul curent izolaționist din Partidul Republican nu a reușit să rupă Congresul. Democrații de stânga, care au devenit pentru scurt timp cârcotași în sprijinul lor pentru Ucraina, au tăcut rapid. Casa Albă a respins afirmațiile potrivit cărora ar fi încercat să forțeze Ucraina să discute cu Rusia.

Acesta este un rezultat dezastruos pentru arsenalul lăudat al Rusiei de tactici de „război hibrid”. În ultimele nouă luni, aceasta a folosit întreruperi de energie, propagandă, atacuri cibernetice și atacuri nucleare pentru a intimida Occidentul. Nimic nu a funcționat. În general, țările occidentale își intensifică sprijinul militar și de altă natură pentru Ucraina. Este mult mai ușor să susții un învingător decât un învins.

Cu toate acestea, nu este un motiv de felicitare. Adevărata întrebare pentru Occident este de ce nu a sprijinit Ucraina mai mult și mai devreme. De asemenea, merită să ne amintim câte avertismente privind traiectoria represivă și agresivă a Rusiei au fost ignorate de-a lungul a câtorva ani.

Putem vedea că politica rusă se apropie de temperatura de fierbere. O nouă mobilizare, pe care Kremlinul o pregătește acum, s-ar putea dovedi punctul de inflexiune. Putin, în opinia mea, nu va mai apuca încă o iarnă. Sarcina Occidentului este să se pregătească pentru ceea ce va urma, fie că este vorba de o juntă, de un regim superficial prietenos sau de un haos care va duce la o dezintegrare parțială sau chiar totală a statului rus.>>

George Friedman | Polonia a fost pregătită să acționeze în Ucraina, dar au oprit-o americanii / Riscurile mutării frontului în Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here