Precizări oficiale: Nu s-a luat nicio decizie referitoare la includerea în zonele roşii a celor care vin din regiuni ale Franţei, Germaniei şi Spaniei

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Grupul de Comunicare Strategică precizează, după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat măsuri de carantină sau de autoizolare pentru cei care vin din zone din Franţa, Spania şi Germania, că o astfel de decizie poate fi luată doar de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Secretarul de stat, Nelu Tătaru, anunţase că la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat decizia de a extinde zonele roşii şi la nord-estul Franţei şi la regiunea Madrid, iar în zonele galbene se află celelalte localităţi din Franţa, Germania şi Spania. Persoanele care vin din zonele roşii intră în carantină, în centre speciale, iar cele care vin din zonele galbene vor fi izolate la domiciliu, transmite News.ro.

”Menţionăm faptul că nu s-a luat nicio decizie referitoare la includerea în zonele roşii, respectiv cele care presupun carantina instituţionalizată timp de 14 zile, a cetăţenilor care revin din regiuni ale Franţei, Germaniei şi Spaniei. O astfel de decizie referitoare la actualizarea zonelor de risc (zone roşii/zone galbene) poate fi luată numai la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în urma unor evaluări meticuloase a evoluţiei răspândirii noului coronavirus (COVID-19)”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

La acest moment, testarea pentru COVID-19 este recomandată la toate persoanele simptomatice care revin în România din următoarele zone în care au călătorit sau s-au aflat în ultimele 14 zile: – Franţa, Spania sau alte zone din Germania (altele decât Districtul Heinsberg – Renania de Nord Westfalia).  Aceste persoane simptomatice se raportează la DSP imediat, cu setul minim de date.

Zone roşii, care implică perioadă de 14 zile de carantină sunt în prezent considerate China – provincia Hubei, Italia  – integral şi Coreea de Sud – oraşul Daegu şi judeţul Chendongo.

În zona galbenă, care implică autoizolare la domiciliu pentru 14 zile sunt incluse alte provincii şi oraşe din China, Iranul, alte zone din Coreea de Sud şi Districtul german Heinsberg – Renania de Nord Westfalia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here