Predoiu, despre revocarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneţia: „Foarte curând”

Catalin Predoiu

Noul guvern plănuieşte să solicite „foarte curând” revocarea lui Tudorel Toader din poziţia de reprezentant al României la Comisia de la Veneţia, a confirmat joi ministrul Justiției Cătălin Predoiu, potrivit stiripesurse.ro.

„Doresc acolo o reprezentare la cel mai înalt nivel nu numai de profesionalism, ci şi de integritate morală. Cred că ataşamentul faţă de valorile justiţiei şi sistemul judiciar va fi un criteriu atunci când vom reevalua această poziţie. Foarte curând”, a declarat Predoiu.

Pe 14 noiembrie, Europa Liberă nota că Guvernul Orban l-ar putea înlocui pe Tudorel Toader din Comisia de la Veneția, care a fost foarte critică în privința asaltului asupra Justiției din România pe vremea când Toader era ministru al Justiției. Practic, în decembrie are loc una dintre cele patru reuniuni anuale ale Comisiei de la Veneția, în cadrul căreia ar putea avea loc și dezbaterea asupra înlocuirii lui Toader, care se află la al doilea mandat în cadrul Comisiei, prima dată fiind numit în 2014 de către Guvernul Ponta și a doua oară în 2018, de către Viorica Dăncilă.

Printre lucrurile controversate pe care le-a făcut Tudorel Toader ca ministru al Justiției se numără și ignorarea unui raport extrem de important al Comisiei de la Veneția, din octombrie 2018, în care se solicita renunțarea la constituirea Secției Speciale de investigare a magistraților.

Comisia de la Veneția a mai criticat și alte modificări pe care le-a făcut PSD-ul în era Dragnea-Dăncilă: legile justiției și schimbările din codul penal, care au dus la eliberarea a 25.000 de deținuți din închisori. Rezultatul a fost că au ajuns liberi în societate criminali și violatori care au comis din nou fapte de natură penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here