Suedia renunță la anchetarea acuzațiilor de viol aduse lui Assange

Foto: Wikipedia

Parchetul suedez a anunţat marţi că abandonează ancheta cu privire la acuzaţii de viol, formulate în 2010 în Suedia împotriva fondatorului WikiLeaks Julian Assange, transmite News.ro.

Assange, care neagă aceste acuzaţii, a evitat să fie extrădat în Suedia timp de şapte ani, după ce s-a refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra în 2012.

Australianul, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare cu privire la încălcarea unei eliberări sub cauţiune, după ce a fost scos de poliţia britanică din amabasadă cu acordul Quito.

În prezent, el este încarcerat la Închisoarea Belmarsh din Londra.

”Am convocat această conferinţă de presă pentru a-mi anunţa decizia de a clasa această anchetă” împotriva australianului, a anunţat procurorul-şef adjunct Eva-Marie Persson.

”Toate actele de anchetă au fost epuizate (…) fără să aducă problele necesare în vederea unei condamnări”, a adăugat ea.

Ea a hotărât în mai să dea curs unei cereri de redeschidere a cazului formulate de un avocat, în pofida faptului că procedurile cu privire la viol împotriva lui Assange erau oprite din 2017.

În urmă cu doi ani, parchetul anunţa că era imposibil să continue investigaţile din cauza situaţiei fondatorului WikiLeaks, care trăia închis în Ambasada Ecuadorului la Londra.

În mai, Eva-Marie Persson sublinia că ”Julian Assange fiind încarcerat în Marea Britanie, se întrunesc condiţiile în vederea cererii predării sale (Suediei) în virtutea unui mandat european de arestare, ceea ce nu era cazul înainte de 11 aprilie”.

Julian Assange a fost arestat în aprilie la Ambasada Ecuadorului, în care s-a refugiat cu şapte ani mai înainte, în urma unei cereri de extrădare a Statelor Unite.

În iunie, ministrul britanic de Interne de la acea vreme, Sajid Javed, a aprobat o cerere de extrădare din partea Statelor Unite, care l-au inculpat pe Assange de 18 capete de acuzare cu privire la o o uriaşă divulgare de documente clasificate diplomarice şi aparţinând Apărării.

”Vreau să subliniez că partea vătămată a prezentat o versiune credibilă şi fiabilă a evenimentelor”, a subliniat marţi Persson.

”Declaraţiile sale au fost coerente, ample şi detaliate. Evaluarea mea per ansamblu este că situaţia probatorie a fost atât de slăbită încât nu mai există motive în vederea continuării anchetei”, a spus ea.

Procuratura a precizat că a luat această hotărâre în urma unor discuţii cu mai mulţi martori în dosar.

Assange a fost acuzat de viol de către o femeie şi de agresiune sexuală de către alta, în urma unei conferinţe Wikileaks, la Stockholm, în 2010.

El a respins întotdeauna acuzaţiile, subliniind că a fost vorba despre relaţii sexuale consimţite.

Assange a fost anchetat şi cu privire la agresiune şi coerciţie, însă aceste cauze au fost abandonate după ce s-au prescris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here