Prefectul Capitalei va lua o decizie miercuri privind declararea stării de alertă în Sectorul 1

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat marţi că între Primăria Sectorului 1 şi compania Romprest există un diferend comercial, însă trebuie asigurată continuitatea salubrizării. El a precizat că miercuri va lua o decizie privind cererea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Sector 1 de a fi de acord cu declararea stării de alertă în această zonă administrativă având în vedere problema gunoaielor.

Romprest reclamă că nu a primit banii pentru facturile emise, drept pentru care nu poate să plătească la rândul lui (la staţiile de sortare – n.r.), iar Primăria spune că nu s-au livrat serviciile sau că sunt mult prea scumpe pentru ceea ce se face pe teren şi că nu s-a demonstrat că acele servicii au fost efectuate. E un diferend comercial acolo. Plecând de la acest lucru, trebuie asigurată continuitatea serviciului, în sensul de a permite prestatorului să funcţioneze în continuare şi să nu existe blocaje acolo, în acelaşi timp fără a recunoaşte dreptul vreunuia sau faptul că unul dintre ei are sau nu dreptate şi fără a modifica clauzele contractuale în acest moment. Dacă părţile vor decide să facă asta, se poate, dar numai după o negociere, până atunci trebuie găsită o soluţie temporară, care să ridice un pic presiunea, să spunem, de pe una sau de pe ambele părţi„, a spus Alin Stoica, citat de Agerpres.

El a menţionat că aşteaptă răspunsuri de la Primăria Sectorului 1 şi Romprest privind propunerea pe care a formulat-o pentru a se asigura continuitatea serviciului de salubrizare.

Alin Stoica a menţionat că propunerea nu este neapărat a sa, ci el doar a formulat-o, însă aceasta a reieşit din discuţiile avute cu reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 şi ai Romprest, ce au avut loc, marţi, la Prefectura Capitalei.

El a reiterat că ambele părţi sunt de acord să facă eforturi pentru asigurarea continuităţii serviciului de salubritate.

Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a cerut declararea stării de alertă în sector pentru a putea rezilia contractul cu actualul operator de salubrizare, despre care spune că are prețurile umflate și facturează lucrări neexecutate și pentru a putea încredința serviciul unui alt operator.
Salubristul trebuie să asigure continuitatea serviciului. Nu are voie să întrerupă ridicarea gunoiului menajer, trebuie să asigure continuitatea serviciului, este lege. Ei au obligaţie, după lege. Dacă nu pot să-şi respecte obligaţia trebuie pur şi simplu să renunţe la contract. Eu sper că starea de alertă va fi declarată ca să pot să pregătesc eu alternativa. Eu sunt de acord să plătesc direct facturile sortatorilor, nu prin Romprest, dar pentru asta trebuie operatorul să fie de acord cu cesiunea de creanţe”, a declarat, luni, Clotilde Armand.
Compania de salubrizare anunţă că Primăria Sectorului 1 are mai mult de 100 de milioane de lei de achitat prin facturile restante. Aceștia spun că s-au înregistrat întârzieri mai mari de 200 de zile pentru facturi în valoare de 12 milioane de lei. Din această cauza, Romprest nu îşi poate achita în continuare restanţele către operatori.
Clotilde Armand, a publicat, luni, pe site-ul instituției facturile achitate către societatea de salubritate Romprest Service din momentul preluării mandatului de aceasta până în mai 2021. Documentele arată că primăria a plătit 13 facturi în valoare de 23,7 miioane de lei în ultima jumătate de an pentru servicii de sortare, tratare și depozitare deșeuri de la populație și instituții publice aflate în subordinea administrației publice locale din Sectorul 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here