Prefectul Capitalei şi-a dat acordul: Va fi stare de alertă în Sectorul 1. Implicații. Ce spune Nicușor Dan

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Actualizare. Clotilde Armand acuză PSD și PNL de boicotarea ședinței în care miza era rezilierea contractul cu Romprest


Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunţat vineri că şi-a dat acordul pentru declararea stării de alertă în Sectorul 1, ca urmare a situaţiei sanitare create de neridicarea gunoiului în contextul coflictului dintre Primăria de sector şi operatorul de salubritate, transmite News.ro.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 a cerut, miercuri seară,  Prefecturii Municipiului Bucureşti să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situaţiei sanitare cauzată de necolectarea gunoiului de către Compania Romprest Service SA.

Printre scenariile vehiculate, într-u asemenea context, se numără și cel al rezilierii unilaterale a contractului cu Romprest și contractarea urgentă a serviciilor de salubritate către o altă entitate, pentru a rezolva problema stringentă a gunoaielor de pe străzi.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, vineri, referitor la declanşarea stării de alertă în Sectorul 1, că s-a „consumat foarte mult timp în discuţiile pentru a stabiliza problema” în ceea ce priveşte atribuiile pe care le are în privinţa deşeurilor. El a explicat că atribuţiile sunt împărţite, cele ale primarului general fiind legate de tratarea şi depozitarea deşeurilor. „Am consumat foarte mult timp pentru a stabiliza problema gropii de gunoi la care Bucureştiul să ducă gunoaiele în mod legal”, a afirmat el, citat de News.ro.

„E o împărţire de atribuţii în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor. Există atribuţia primarului de sector privind colectarea şi selectarea, există atribuţia primarului general în ceea ce priveşte tratarea şi depozitarea. Am consumat foarte mult timp în discuţiile pentru a stabiliza problema în ceea ce mă priveşte, pe atribuţiile pe care eu le am. Am consumat foarte mult timp pentru a stabiliza problema gropii de gunoi la care Bucureştiul să ducă gunoaiele în mod legal. După cum ştiţi, Consiliul General, săptămâna trecută, a votat hotărârea de Consiliu pentru înființarea acelei asociaţii de dezvoltare intercomunitară, în urma acestei hotări trebuie sectoarele municipiului Bucureşti să dea hotărârile lor şi după aceea să mergem la Judecătorie să înfiinţăm asociaţia, astfel încât fiecare dintre noi să putem accesa bani europeni. Astea sunt atribuţiile mele pe deşeuri”, a replicat el.
Prevederile legale referitoare la starea de alertă

Conform legii, starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii.

declară la nivel local, al municipiului Bucureşti, judeţean sau naţional, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situaţie de urgenţă, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Stare de alertă poate fi prelungită ori de câte ori analiza factorilor de risc indică necesitatea menţinerii răspunsului amplificat pentru o perioadă de timp suplimentară, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Starea de alertă încetează, înainte de împlinirea termenului pentru care a fost declarată ori prelungită, atunci când analiza factorilor de risc indică faptul că nu mai este necesară menţinerea unui răspuns amplificat.

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă declară, cu acordul prefectului, starea de alertă la nivel local, precum şi prelungirea sau încetarea acesteia.

Hotărârile prin care se declară ori se prelungeşte starea de alertă, precum şi cele prin care se stabileşte aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă cuprind:

  • a) baza legală;
  • b) perioada stării de alertă;
  • c) măsuri pentru creşterea capacităţii de răspuns, asigurarea rezilienţei comunităţilor şi diminuarea impactului tipului de risc necesar a fi aplicate, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri;
  • d) instituţiile şi autorităţile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor, după caz.

Ce a găsit Ministerul Finanțelor

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat ă Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară de la Ministerul Finanţelor a stabilit că nu s-au respectat prevederile legale la delegarea serviciului de salubrizare către compania Romprest, potrivit News.ro.

„După Curtea de Conturi şi ANRSC, o nouă instituţie a statului îmi dă dreptate.  Nu ştiu dacă vă mai amintiţi însă primul lucru făcut atunci când am intrat în primărie a fost să încep un audit la Primăria Sectorului 1. În urmă cu 8 luni de zile am solicitat Ministerului de Finanţe (condus la vremea aceea de dl. Florin Cîţu) să ne ajute şi să trimită o echipă de inspecţie de la Direcţia Economico-Financiară pentru a verifica gestiunea fondurilor publice din Sectorul 1.Astfel, timp de 6 luni de zile Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară din cadrul Ministerului de Finanţe a verificat ce s-a întâmplat cu fondurile publice din Sectorul 1. Iar astăzi  a sosit procesul verbal al controlului şi recunosc că nu mă aşteptam ca dimensiunea furtului din bani publici în Sectorul 1 să fie la acest nivel. Controlul inspectorilor de la Finanţe a scos în evidenţă contractul de delegare a gestiunii prestări servicii de salubrizare J077/S/30.08.2008 cu Compania Romprest Service S.A.

Vă prezint aici câteva date relevante ale controlului, date care ar trebui luate în seamă de toate autorităţile şi instituţiile abilitate:- ’’Contractul de delegare a fost atribuit printr-o procedură pe care Sectorul 1 a pregătit-o şi derulat-o cu nerespectări flagrante ale prevederilor legale, în scopul explicit de a atribui contractul către Romprest, procedura de atribuire nefiind altceva decât o formalitate. Încheiat şi derulat în mod defectuos, cu nerespectarea prevederilor legale, inclusiv în ceea ce priveşte tarifele facturate de Romprest şi plătite de Primăria Sector 1 din fonduri publice fără bază legală şi contractuală’’;

– ’’Prin Actul adiţional nr. 11, fără număr de înregistrare la Primăria Sectorului 1 şi la Romprest, încheiat în data de 16.09.2019, tarifele au fost modificate în sensul creşterii, fără bază legală şi/sau contractuală’’;

– ’’Consecinţa economică este reprezentată de prejudicii aduse fondurilor publice din bugetul local al Sectorului 1 în valoare de 243.896.931 lei. Sectorul 1 va recupera creanţa bugetară în valoare de 243.896.931 lei, de la Romprest şi de la persoanele răspunzătoare’’;

– ’’Astfel spus, Romprest reclamă că Sectorul 1 nu ar raporta toate sumele pe care Romprest consideră că Sector 1 le-ar datora către Romprest. Ori, în contextul în care Sector 1 a plătit către Romprest fără bază legală şi contractuală, în sarcina Romprest regăsindu-se o creanţă a bugetului local în valoare de 243.896.931 lei, reclamaţia Romprest, conform căreia Sector 1 nu ar raporta toate ca plăţi restante valoarea tuturor facturilor emise, nu poate fi luată în calcul’’;

– ’’Faptele descrise mai sus, efectuate cu nerespectarea prevederilor legale pot întruni elementele constitutive ale infracţiunilor prevăzute şi sancţionate de art. 242 şi art. 297 din Codul Penal’’.

Aceasta este realitatea, dragi locuitori. Pe cifre, pe date şi pe fapte. Dacă unii au preferat să ascundă gunoiul sub preş, vă anunţ că noi am început de când am sosit în primărie o curăţenie sănătoasă. Voi înainta procesul verbal către DNA pentru că există deja un dosar. De asemenea, Direcţia Economico-Financiară a înaintat că organele de urmărire penală raportul.Cine trebuie să plătească pentru acest jaf din bani publici trebuie să o facă. Politicieni, funcţionari şi diverse autorităţi care au ales să nu vadă realitatea. Nimic din ce facem nu este în zadar. Chiar dacă compania de salubrizare continuă şantajul lăsând voit gunoiul pe străzile din Capitală, noi vom merge până la capăt.

P.S.: Am uitat să vă spun ceva important: Ministru de Finanţe interimar este tot dl. Cîţu. Iar procesul verbal al controlului efectuat de Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară avea nevoie şi de semnătura lui sau de aprobarea lui. Mulţumim”, a scris Clotilde Armand, joi pe Facebook.

Clotilde Armand a convocat ședință extraordinară pentru rezilierea contractului cu Romprest

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here