PREMIERĂ | Cum a schimbat coronavirusul votarea Guvernului. Măsuri fără precedent

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Miniştrii Guvernului Orban sunt audiaţi rapid, sâmbătă dimineaţă, de comisiile de specialitate. După audieri urmează votul. În contextul răspândirii coronavirusului, parlamentarii vor vota pe grupuri, toată procedura urmând să dureze şase ore, scrie News.ro.

Ulterior, parlamentarii vor vota modificarea regulamentului, astfel încât şedinţele să poată fi ţinute prin mijloace electronice. Bogdan Gheorghiu, propus a patra oară pentru portofoliul Cultură, a fost avizat de comisiile de specialitate din Parlament, audierea acestuia având loc în format audio, nu video, întrucât a participat la o ședință la care a fost și senatorul Vergil Cițac, diagnosticat vineri cu coronavirus. 

Audierile au loc în condiţii speciale, membrii comisiilor purtând măşti, iar unii candidaţi sunt audiaţi „la distanţă”, din cauza măsurilor de protecţie privind coronavirusul.Primul audiat a fost ministrul propus la Cultură, Bogdan Gheorghiu, urmând Virgil Popescu, pentru Economie, Ionuţ Stroe la Sport, Marcel Boloş la Fonduri Europene, ei fiind avizaţi.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a fost prezent în sală, el nefiind în autoizolare întrucât nu a fost prezent la şedinţa PNL la care a participat Vergil Chiţac. Aurescu a primit aviz pozitiv.În sală a fost prezentă şi Monica Anisie, ministrul propus la Educaţie, ea fiind avizată negativ. 

Audierea a avut loc în format audio, nu video. A fost o comisie mixtă, parlamentari din toate domeniile, a spus ministrul.

Legat de depunerea jurământului, în cazul în care Guvernul va fi votat de Parlament, Gheorghiu a spus: „Sunt şi eu curios cum va decurge această procedură. Suntem unii miniştri care am avut contact de gradul 1 prin participarea la BPN (Biroul Politic Naţional, n.r.). La mine nu se aplică. Sunt în gradul 2. Nu se impune autoizolarea la contact de gradul 2. Ar trebui luată o măsură unitară. Majoritatea membrilor PNL au fost în respectiva şedinţă”.

Dacă se impune autoizolarea pentru un ministru, el poate sta acasă sau poate beneficia de o locuinţă RAAPPS, a mai explicat el.

Audierea candidaţilor propuşi pentru funcţia de ministru este programată între orele 9.00 şi 11.00, urmând ca apoi să aibă loc şedinţa plenului reunit, în care se va vota învestirea Guvernului Orban.

Măsuri excepționale

Înainte de a putea intra în plen, parlamentarii trebuie să meargă într-o sală unde sunt testaţi de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică pentru a se stabili dacă sunt sau nu infectaţi cu coronavirus. De asemenea, ei vor primi mănuşi şi măşti.

Votul cu bile se va desfăşura după o procedură specială, pe grupuri parlamentare, în ordinea descrescătoare a acestora. Astfel, se vor organiza grupuri de aproximativ 20 de persoane care vor vota în decurs de 15 minute. Pentru prevenirea şi limitarea răspândirii coronavirusului, accesul în sala de vot se va face individual. În sala de vot vor fi prezenţi permanent chestorii care înmânează bilele şi secretarul care consemnează prezenţa parlamentarilor la vot.La Senat, primii vor vota parlamentarii PSD (între orele 11.00-12.00), urmaţi de PNL (12.00-12.20), USR (12.20-12.35), UDMR (12.35-12.45) şi de cei neafiliaţi (12.45-13.00).

La Camera Deputaţilor, PSD va vota între orele 13:00-14:30, PNL între 14:30-15:15, USR între 15:15-15:45, PRO Europa între 15:45-16:00, UDMR între 16:00-16:15, minorităţile între 16:15-16:30, PMP între 16:30-16:45 şi cei neafiliaţi între 16:45-17:00.

„Parlamentarii care au avut contact direct cu o persoană depistată pozitiv cu Coronavirus sunt rugaţi să nu se prezinte la această procedură, întrucât trebuie să se afle în autoizolare”, au transmis reprezentanţii Camerei Deputaţilor.

Ulterior, parlamentarii urmează să voteze un proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, afirma că au fost acceptate propunerile sale de modificare a regulamentului în aşa fel încât şedinţele birourilor permanente, comitetelor liderilor de grup, comisiilor permantele şi plenurilor fiecăreia dintre camere, precum şi a plenului camerelor reunite să poată fi ţinute prin mijloace electronice. El spunea că aceste modificări urmează să fie votate sâmbătă.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirma, vineri, că orice joc politic trebuie să înceteze în situaţia de criză în care se află România şi că PSD înţelege miza acestui moment. „Suntem un partid responsabil şi i-am invitat pe toţi colegii mei să înţeleagă criza prin care trecem”, spunea el.

Ciolacu susţine că a avut de luat o decizie grea: de a vota un guvern care nu merită să fie votat sau de a prelungi criza politică. „Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, alături de colegii mei, voi face toate eforturile ca mâine să avem un guvern funcţional”, spunea Ciolacu.

„(…) îi rog pe colegii mei din PSD să înţeleagă această situaţie excepţională şi să ne facem datoria. Am luat măsuri pentru ca totul să se desfăşoare în condiţii de maximă suiguranţă. PSD va fi în continuare singura forţă politică responsabilă şi partidul care poate asigura stabilitate şi siguranţă pemtru români”, mai spunea Ciolacu.

USR a anunţat că va vota învestirea guvernului, dată fiind situaţia actuală. Liderul deputaţilor USR, Cătălin Drulă, a afirmat că ”în acest moment este nevoie urgentă de stabilitate şi de un guvern care poate legifera la necesitate”.

Şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, vineri, că parlamentarii formaţiunii susţin demersul preşedintelui care doreşte învestirea rapidă a unui guvern. ”Avem nevoie de un guvern care să acţioneze cu deplină autoritate pentru a încetini extinderea epidemiei”, a declarat Kelemen Hunor.

Foto: INQUAM/Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here