Premierul ceh Andrej Babis îl sfătuiește, duminică, într-un mesaj pe Twitter, pe președintele american Donald Trump să facă obligatorie purtarea măștii pentru a opri răspândirea coronavirusului, relatează AFP. Datorită rezultatelor bune obținute în urma restricțiilor de circulație impuse și a obligativității purtării măștii, Cehia ridică, după doar două săptămâni, măsurile de carantină în mai multe orașe.

SUA au în acest moment cele mai multe cazuri de coronavirus, peste 120.000 din cele peste 670.000 de la nivel global.


Domnule președinte Donald Trump, încercați să luptați împotriva virusului în modul Cehiei. Purtând o simplă mască din cârpă, scade răspândirea virusului cu 80%. Republica Cehă a făcut obligatorie purtarea măștii de către cetățeni în public. Vă rog redistribuiți mesajul. Dumnezeu să binecuvânteze America!”, a scris Babis pe Twitter, al cărui mod de a manageria criza sanitară a fost criticată inclusiv de către propria țară.


Cehia a înregistrat 2.663 de cazuri confirmate și 13 decese, potrivit ultimului bilanț de duminică.

Babis a fost criticat pentru lipsa măștilor, ceea ce a făcut ca mii de femei să se orienteze către mașinile de cusut și să își facă propriile măști într-o țară cu 10,8 milioane de locuitori.

Premierul a promis să remedieze situația, trimițând avioane guvernamentale în China pentru a aduce măști, teste și alte echipamente medicale.

Cehia și-a închis granițele, școlile și majoritatea magazinelor în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului.

Dar, măsurile luate se pare că au dat roade, pentru că, la aproape o lună după ce au fost raportate primele cazuri de coronavirus în Republica Cehă, există doar 13 victime ale COVID-19. Ultimele patru persoane au decedat în weekend, numărul de cazuri confirmate a depășit 2.660, iar 11 persoane au fost vindecate. Potrivit oficialilor din domeniul sănătății publice, regiunea Olomuc, Litovel, Unicov și alte 19 municipalități, care au intrat în carantină în urmă cu două săptămâni din cauza răspândirii coronavirusului, pot fi redeschise începând de luni, informează lidovky.cz.

Potrivit specialiștilor în sănătate publică, măsura și-a îndeplinit scopul, iar patrulele de poliție se vor retrage după miezul nopții, a adăugat guvernatorul districtului Olomuc, Ladislav Okleštěk (DA). Zona de aproximativ 24.000 de locuitori a fost închisă începând de luni, 16 martie. Oamenii nu puteau părăsi teritoriul cadastral, iar circulația era strict restricționată.

În momentul în care cehii s-au întors din Italia și Austria, Republica Cehă a avut o creștere zilnică de peste 45 la sută a numărului celor infectați cu COVID-19, la începutul lunii martie, ceea ce era mai rău decât în Italia. „Acum, unii dintre oamenii care vor fi repatriați din străinătate vor fi în carantină într-un singur loc din cauza încălcărilor regulilor carantinei”, ​​a spus Prymula. Potrivit acestuia, călătoriile în străinătate pot fi limitate în următorul an sau doi. „Vacanța va fi probabil în Republica Cehă anul acesta”, a declarat șefului Statului Major pentru Situații de Criză din republica Cehă, Roman Prymula.  


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here