Premierul israelian desemnat Benjamin Netanyahu îşi va prezenta joi guvernul

Sursa: Facebook

Premierul israelian desemnat Benjamin Netanyahu îşi va prezenta joi guvernul în faţa Knesset-ului (parlamentul), a anunţat luni preşedintele legislativului, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Votul pentru formarea guvernului va avea loc joi la ora 11 a.m. (0900 GMT), într-o sesiune specială a Knesset-ului, a declarat Yariv Levin, potrivit unui comunicat.

Benjamin Netanyahu a anunţat miercuri seara că va putea forma următorul guvern cu partenerii săi din partidele ultraortodoxe şi de extremă dreapta.

*Cereri pentru revizuirea legilor anti-discriminare

Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, şi-a exprimat duminică îngrijorarea pentru bunăstarea fiecărui cetăţean, indiferent de identitatea sau valorile sale, după ce membrii de extremă dreaptă ai viitorului guvern au cerut revizuiri ale legilor anti-discriminare, informează Reuters.

Prim-ministrul desemnat Benjamin Netanyahu, care se pregăteşte să îşi prezinte coaliţia naţionalist-religioasă săptămâna aceasta, a promis că va menţine principiile toleranţei, dar rivalii săi politici l-au acuzat că este vulnerabil la cerinţele politice ale aliaţilor săi de extremă dreapta.

„O situaţie în care cetăţenii Israelului se tem de ameninţări la adresa lor pe baza identităţii sau a valorile lor contravine principiilor democratice şi etice de bază ale Israelului”, a scris pe Twitter preşedintele Isaac Herzog, al cărui rol este în mare măsură simbolic.

Duminică, Bejamin Netanyahu a declarat că guvernul său va garanta drepturi egale.”Nu vom permite discriminări împotriva membrilor comunităţii LGBTQ sau vătămarea drepturilor altor cetăţeni ai Israelului”, a spus el într-o declaraţie.

Mai devreme în cursul zile de duminică, un membru al guvernului din partidul de dreapta Sionismul Religios a declarat la postul public de radio că hotelurilor ar trebui să li se permită să refuze serviciile oferite persoanelor pe motive religioase, precum şi pe doctori, atât timp cât există alternative.

Partidul Likud al premierului Netanyahu şi partidele religioase naţionaliste care împărtăşesc idei similare, apropiate de comunităţile ultra-ortodoxe şi ale coloniştilor din Cisiordania, au câştigat o majoritate confortabilă în alegerile organizate pe 1 noiembrie.

Includerea în coaliţie a lui Itamar Ben-Gvir, membru al partidului ultranaţionalist Forţa Evreiască şi a lui Bezalel Smotrich, membru al partidului Sionismul Religios de extremă dreapta,a stârnit consternare în rândul palestinienilor şi al israelienilor liberali.

Tot duminică, Netanyahu şi-a exprimat sprijinul pentru modificarea unei legi ce împiedică persoanele care sprijină terorismul sau rasismul să candideze pentru a deveni membri ai parlamentului, spunând că intenţionează să înlocuiască acea secţiune, asigurând în acelaşi timp drepturi egale pentru cetăţenii israelieni.

Câştigător alături de aliaţii săi al alegerilor legislative din 1 noiembrie, Benjamin Netanyahu a avut termen până la 11 decembrie să-şi anunţe guvernul, dar a cerut o prelungire de 14 zile, maximul prevăzut de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here