Premierul Japoniei începe săptămâna viitoare un turneu în ţările din G7

Prim-ministrul nipon Fumio Kishida se va deplasa în turneu săptămâna viitoare în Europa, apoi în America de Nord, pentru a se întâlni cu omologi ai săi din alte ţări ale G7, a cărui preşedinţie a fost preluată de Japonia anul acesta, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

Kishida se va deplasa iniţial la Paris, pe 9 ianuarie, pentru un summit bilateral Franţa-Japonia, a anunţat miercuri Ministerul Afacerilor Externe nipon într-un comunicat.

Apoi, el se va deplasa pe 10 ianuarie la Roma, pe 11 ianuarie la Londra şi pe 12 ianuarie la Ottawa, capitala Canadei, înainte de întrevederea cu preşedintele american Joe Biden, pe 13 ianuarie, la Washington.

Această întrevedere cu Biden va fi „extrem de importantă”, a declarat miercuri Kishida în timpul unei conferinţe de presă, susţinând că vrea să afirme cu această ocazie „întărirea alianţei americano-japoneze”.

Biden şi Kishida ar urma să facă schimb de opinii asupra unei serii de subiecte diplomatice arzătoare, precum Coreea de Nord, Ucraina, China, economia sau schimbările climatice, a precizat înainte de aceasta Casa Albă într-un comunicat.

Guvernul nipon a aprobat luna trecută o revizuire majoră a doctrinei de apărare militară, ce constă în special în dotarea ţării cu rachete cu rază de acţiune lungă, capabile să atingă ţinte ameninţătoare din ţări vecine.

Tokyo, care a calificat China drept „provocare strategică fără precedent” la adresa securităţii sale, prevede în acest context o creştere colosală a cheltuielilor sale militare în următorii cinci ani.

Următorul summit al şefilor de stat din ţările G7 este prevăzut să aibă loc în luna mai la Hiroshima (vestul Japoniei), oraş zdrobit de primul bombardament atomic din istorie, în 1945.

Prin găzduirea summitului G7 în acest oraş simbolic, Kishida speră să pună pe agenda internaţională obiectivul unei „lumi fără arme nucleare”, a amintit el miercuri.

El a spus că vrea de asemenea să reafirme anul acesta „solidaritatea” ţărilor G7 cu Ucraina, dar şi cu „ţările din Sud” pe diverse fronturi, precum schimbarea climatică şi crizele alimentare şi energetice.

Premierul Kishida: Japonia va folosi reactoare nucleare şi surse regenerabile pentru a reduce dependenţa de Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here