Premierul suedez Magdalena Andersson a demisionat după victoria opoziţiei de dreapta în alegeri

Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, a recunoscut miercuri seară înfrângerea stângii şi victoria blocului de opoziţie format din partide de dreapta şi extremă-dreapta în alegerile legislative de duminică, după numărarea aproape în totalitate a voturilor exprimate în acest scrutin foarte strâns, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.ro.

Lidera social-democrată şi-a anunţat, într-o conferinţă de presă, demisia, care va fi înaintată oficial joi.

Blocul format din trei partide de dreapta (Moderaţii, Creştin-Democraţii şi Liberalii) şi partidul de extremă-dreapta Democraţii Suediei (SD) are ‘o mică majoritate, dar cu toate acestea o majoritate’, a declarat Magdalena Andersson.

‘Voi cere, prin urmare, mâine (joi) să fiu eliberată din atribuţiile mele de prim-ministru şi responsabilitatea pentru ce va urma va fi încredinţată preşedintelui parlamentului’, a adăugat ea.

Potrivit rezultatelor cvasi-definitive după numărarea voturilor în peste 99% din secţii, blocul condus de conservatorul Ulf Kristersson va obţine 176 de mandate, faţă de 173 ale blocului de stânga al Magdalenei Andersson.

Alegerile de duminică au fost atât de strânse, încât a fost nevoie să se aştepte numărarea câtorva zeci de mii de voturi miercuri pentru validarea rezultatelor complete.

NATO nu preconizează să desfăşoare întăriri în Suedia şi în Finlanda

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here