Preşedintele Chinei, ”tulburat” de ”dificultăţile” pe care le întâmpină Rusia în Ucraina – raport CIA

Preşedintele chinez Xi Jinping este ”tulburat” de ”dificultăţile” pe care Rusia le întâmpină în invazia ei asupra Ucrainei, a afirmat marţi directorul CIA, William Burns, informează AFP, citată de Agerpres.

Cred că preşedintele Xi şi liderii chinezi sunt un pic tulburaţi de ceea ce văd în Ucraina”, a afirmat responsabilul american în faţa unei comisii a Congresului american. „Ei nu au anticipat dificultăţile importante pe care le vor întâmpina ruşii„, a explicat el.

China, care menţine bune relaţii cu Moscova, a refuzat până acum să vorbească despre invazia Ucrainei şi s-a abţinut doar la a-şi exprima „regretul” în legătură cu acest conflict, afirmând totodată că „înţelege” preocupările Rusiei în materie de securitate.

În timpul audierii sale în faţa Congresului american, şeful CIA a mai apreciat că Beijingul este „îngrijorat” de impactul pe care apropierea sa cu regimul lui Putin ar putea-o avea pentru propria „reputaţie”, urmărind de asemenea îndeaproape eventuale repercusiuni asupra economiei chineze.

Xi Jinping a reiterat marţi, în timpul unei discuţii telefonice cu liderii francez şi german, opoziţia de principiu a ţării sale faţă de sancţiuni internaţionale, atenţionând că măsurile luate împotriva Moscovei „vor cauza probleme tuturor părţilor”, potrivit afirmaţiilor sale transmise de televiziunea chineză.

În faţa Congresului american, directorul CIA a mai apreciat că Beijingul este „un pic contrariat” de modul în care „Vladimir Putin i-a apropiat foarte mult” pe europeni şi americani. „Ei valorificau ceea ce credeau a fi capacitatea lor de a genera scindări între europeni şi noi (SUA), şi prin urmare eu cred că aceasta este contrariant pentru ei”, a asigurat Burns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here