Preşedintele CNAS: Pachetele de prevenţie vor deveni obligatorii, ne gândim la sancţiuni pentru cei care nu îşi fac serviciile de prevenţie

Adela Cojan, participa la a doua editie a conferintei Quo Vadis, pe tema asigurarilor, desfasurata in Bucuresti, joi, 6 februarie 2020. Inquam Photos / Alexandru Prepelita

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Adela Cojan, a declarat, joi, că cei care nu se vor prezenta la medic, pentru servicii de prevenţie, ar putea fi sancţionaţi, începând de anul viitor, informează News.ro.

Adela Cojan, preşedintele CNAS, a declarat, joi în cadrul unei dezbateri, la Senat, având ca temă ”Hepatita”, că bugetul asistenţei medicale a fost majorat.

”Începând cu 1 aprilie 2022, odată cu modificarea contractului cadru şi a normelor de aplicare a acestora, bugetul alocat pentru funcţionarea asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare din punct de vedere financiar consistentă, aproape fără precedent, 22% este mărirea acestui buget, cu interesul CNAS de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă ”plata per capita” astfel încât începând cu noul contract-cadru, din anul 2023 să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii pentru – încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate – pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie”, a declarat Cojan.

Preşedintele CNAS a precizat că acest lucru se practică deja în mai multe ţări.
”Se practică în multe ţări, deja şi asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră cu prioritate odată cu noul contract-cadru pe 2023”, a declarat Adela Cojan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here