Kievul confiscă activele a două bănci rusești din Ucraina

Ucraina a aprobat joi confiscarea unor active ale filialei locale a principalei bănci ruseşti – Sberbank -, în urma invaziei Moscovei, potrivit unei decizii publicate de către Parlamentul ucrainean, relatează AFP, citată de News.ro.

Concret, Consiliul ucrainean de Securitate a aprobat confiscarea 100% a acţiunilor Băncii de rezervă internaţională aparţinând Sberbank Rusia, o decizie validată printr-un decret prezidenţial şi aprobată joi de către Verhovna Rada, Parlamentul ucrainean.

Au fost naţionalizate, de asemenea, 99,8% dintre acţiunile Prominvestbank, o bancă cu sediul la Kiev, deţinută de către Banca de dezvoltare Vnesheconombank (VEB), un organism rus de stat.

Autorităţile ucrainene au decis, de asemenea, să confişte activele financiare ale celor două bănci – fără să precizeze valoarea.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat marţi un decret privind expropierea bunurilor statului rus şi rezidenţilor acestuia din cauză de ”necesitate publică”, având în vedere războiul lansat de Rusia în Ucraina la 24 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here