Preşedintele finlandez, în vizită la Ankara. Turcia ar putea ratifica aderarea înainte de alegerile de la 14 mai

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto se deplasează joi în Turcia, unde urmează să se întâlnească vineri cu Recep Tayyip Erdogan, într-un moment în care Ankara s-a declarat gata să finalizeze ratificarea aderării statului nordic la NATO, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.ro.

Şeful statului finlandez, însoţit de ministrul de externe Pekka Haavisto, urmează mai întâi să se deplaseze în zona sinistrată în urma seismelor de luna trecută din sud-estul Turciei.

Întâlnirea cu Erdogan va avea pe agendă în principal reconstrucţia ţării după cutremure şi aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, blocată pentru moment de Ankara.

Turcia, a cărei undă verde este esenţială în calitate de membră NATO, a refuzat până acum să ratifice cele două candidaturi.

Însă reproşurile sale, care se referă în special la militanţii kurzi care trăiesc în cele două ţări, vizează în principal Suedia, acuzată de pasivitate faţă de Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Calea este deci în mare parte liberă pentru Helsinki, chiar dacă şi Ungaria trebuie, la rândul ei, să ratifice aderarea. Parlamentele celorlalte 28 de state membre au ratificat deja aderarea celor două ţări nordice la NATO.

Chiar dacă Turcia s-a declarat gata să ratifice separat aderarea Finlandei, niciodată nu a fost anunţată de Parlamentul turc, odată cu apropierea alegerilor de la 14 mai.

Doi oficiali turci au declarat însă miercuri pentru Reuters că Turcia intenţionează să ratifice aderarea Finlandei la NATO înainte de alegerile parlamentare şi prezidenţiale care vor avea loc pe 14 mai.

Parlamentul turc foarte probabil va ratifica aderarea Finlandei la NATO înainte să se închidă la jumătatea lui aprilie pentru alegeri, au spus oficialii citaţi, sub protecţia anonimatului.

În contextul prelungirii negocierilor între Suedia şi Turcia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit pentru prima dată, la jumătatea lui februarie, despre posibilitatea unei aderări separate a celor două ţări.

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a recunoscut marţi că probabilitatea ca Finlanda să intre în NATO înainte de Suedia a crescut în ultimele săptămâni, păstrându-şi totuşi speranţa de a încheia rapid aderarea ţării sale după alegerile din Turcia.

Negocierile tripartite, o vreme suspendate după arderea unui Coran de către un extremist suedez, au fost reluate săptămâna trecută.

Parlamentul din Finlanda a adoptat proiectul de lege care deschide calea aderării la NATO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here