Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că l-a decorat pe militarul ucis în atacul terorist de la Kabul cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, cu însemn de război.

„Încep această declarație de presă prin a transmite condoleanțe familiei reprezentantului misiunii diplomatice a României care și-a pierdut viața în urma atentatului terorist de la Kabul. În semn de recunoștință și apreciere pentru dăruirea și curajul său, pentru spiritul de sacrificiu dovedit, am decis să-l decorez post-mortem cu Ordinul Național «Steaua României» în grad de Cavaler, cu însemn de război.”, a spus Klaus Iohannis

Președintele i-a transmis celuilalt român rănit în atacul terorist „recuperare cât mai rapidă. 

„Totodată, îi urez multă sănătate și recuperare cât mai rapidă românului nostru rănit în același atac sângeros.”, a mai spus Iohannis.

Atentatul care a vizat Ambasada României din Kabul a fost revendicat de talibani, care ar fi pătrus acolo cu ajutor din interior, susțin experții. Un agent de securitate român a murit și altul a fost rănit, iar sediul ambasadei este distrus complet. Românul decedat avea 43 de ani și era membru al echipei de securitate. 

Atacul a avut loc în noaptea de luni spre marți, dar informațiile despre tragedie au venit cu întârziere, după aproape 24 de ore de la uriașa explozie care le-a permis teroriștilor să intre în complex și să deschidă focul. Aproape o noapte întreagă s-au purtat lupte între talibani și agenții de securitate.

16 oameni au murit, iar circa 120 de persoane au fost rănite. De asemenea, un angajat al Ambasadei României în Afganistan a murit, iar un coleg de-al său a fost rănit. Acesta urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate.

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a spus marți seară că echipa Ambasadei României de la Kabul era formată din 12 persoane și că toți aceștia vor fi aduși în țară, deoarece clădirea reprezentanței române a fost distrusă în proporție de 80%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here