Președintele Iohannis: Ludovic Orban și-a depus mandatul. Rămâne prima mea opțiune ca premier

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că Ludovic Orban, președintele PNL, şi-a depus în această seară mandatul de prim-ministru desemnat şi că a convocat pentru miercuri consultări cu partidele pentru desemnarea unui nou premier.

„În această seară, dl. Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim ministru desemnat. Motivația este pe cât de simplă pe atât de clară. Regulamentul acitivităților comune din Parlament prevede un termen de 15 zile în care trebuie să se pronunțe camerele reunite asupra propunerii de guvern. Aceste 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat. În esență, se datorează această situație PSD-ului. Din cauza PSD, care a boicotat ședința de ieri, nu s-a putut da un vot. Riscăm să intrăm într-un blocaj, este ultimul lucru pe care ni-l dorim,” a declarat președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a anunţat că a convocat consultări cu partidele începând de miercuri, de la ora 16:00, până la ora 20:00. Ulterior, răspunzând unei întrebări, a declarat că domnul Ludovic Orban rămâne prima sa opţiune pentru premier.

De asemenea, întrebat dacă va desemna un premier înainte de motivarea CCR, Iohannis a spus că această chestiune este independent de ceea ce se petrece la CCR.„Sunt şanse ca una şi cealaltă (desemnarea şi motivarea CCR – n.r) să nu fie legate” a spus Iohannis.Întrebat dacă doreşte cooptarea USR la guvernare, Iohannis a spus că „regula nu este ca preşedintele să adune o majoritate, ci să desemneze o persoană pe care o consideră capabilă să meargă şi să adune o majoritate în Parlament”.

El a subliniat că nu face consultări pro forma, ci pentru a afla opiniile partidelor politice.În ceea ce priveşte eventuala desemnare a unui premier independent, Klaus Iohannis a replicat că nu se poate pronunţa înainte de consultări. „S-ar putea deja să avem mâine (miercuri – n.r.) o desemnare. Voi încerca să fac o desmenare care va duce la o procedură care se finalizează. Mă voi asigura că fac o desemnare bună” a mai declarat Iohannis.

Întrebat dacă are ceva să- reproşeze premierului Ludovic Orban, Iohannis a răspuns: ”Dimpotrivă, sunt foarte mulţumit de munca depusă de domnul Orban în calitate de premier, după aceea în calitate de premier interimar”. „Nu doar că nu aş avea ce să-i reproşez, chiar aş avea pentru ce să-l laud, iar procedura în Parlament  nu s-a blocat fiindcă Ludovic Orban a făcut sau nu a făcut ceva anume, întreg blocajul s-a produs din cauza PSD-ului care mai întâi a tras de timp cu audierile (…), după care termenul la care s-a pus votul pentru învestitură a fost termenul maximal admis în Regulamentul activităţilor comune ale celor două Camere, deci se vede clar intenţia de a bloca acest demers. Pentru a debloca întregul demers, domnuol Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premierr desemnat şi mergem mai departe. România nu are nevoie de blocaje, sunt suficiente probleme care trebie rezolvate, nu avem nevoie de astfel de blocaje a încheiwat Iohannis”, a afirmat preşedintele.

CCR a admis sesizarea PSD şi a decis luni că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare de premier, argumentul Curţii fiind că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, după decizia CCR, că PSD a creat o nouă criză.

”Cea mai legitimă soluţie este revenirea cât mai repede la votul cetăţenior şi crearea unei majorităţi caabile să guverneze pentru cetăţean. avem nevoe de un nou legistativ”, a precizat Iohannis.

”Nu putem continua aşa cu blocaj perpetuu cu guverne demise trimestrial. Vedem că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor şi acum vrea să-i împiedice să-şi facă treaba pe cei care vor şi ştiu ce trebuie făcut în România”, a continuat şeful statului.

El a susţinut că situaţia generată de inconştienţa PSD trebuie să înceteze.

”Situaţia este extrem de serioasă, nu comentez decizia CCR, dar evident că voi pregăti demersuri concrete pe care le voi anunţa când am luat aceste decizii”, a subliniat preşedintele.

Conform lui iohannis, şansele de organizare a alegerilor anticipate tocmai au scăzut sub 50%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here