Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj cu prilejul Zilei Limbii Române. Președintele a subliniat că ”statul român are datoria de a încuraja și susține cu măsuri concrete educația în limba română în Diaspora, pentru a permite fiecărui cetățean să își educe copiii în spiritul culturii românești”, se arată în comunicat:

”Statul român are datoria de a încuraja și susține cu măsuri concrete educația în limba română în Diaspora, pentru a permite fiecărui cetățean să își educe copiii în spiritul culturii românești. Totodată, este absolut necesar să stimulăm o cultură a calității în sistemul de educație din țară, încurajând interesul pentru literatura care a construit limba română cultă. Prin educarea fiecărei noi generații de români arătăm respectul cuvenit atât limbii române, cât și eforturilor din trecut ale unor generații întregi de pedagogi, scriitori și educatori”.

Iohannis a mai spus că limba română este ”temelia pe care s-a înfăptuit Marea Unire” și că transmite ”întreaga apreciere tuturor celor care cultivă limba română”:

”(…) Limba română ne-a adus laolaltă de-a lungul timpului, indiferent de regimuri politice, ocupații străine sau războaie și a făcut posibilă construirea unei națiuni române, fiind temelia pe care s-a înfăptuit Marea Unire din 1918.

Transmit întreaga mea apreciere tuturor celor care cultivă limba română, asigurându-i dezvoltarea, îmbogățind literatura și promovând folosirea ei inclusiv în afara granițelor. În multe dintre comunitățile de români din afara țării se depun mari eforturi pentru construirea unei vieți culturale active în limba română. Aceste eforturi, alături de utilizarea limbii materne în cadrul familiei, asigură culturii românești o prezență vie în întreaga lume. Sprijinind această prezență și construind punți active între vorbitorii de limbă română din întreaga lume, avem ocazia de a pune bazele unei comunități lingvistice globale, unite în simțiri și în cuget”, se mai arată în mesajul președintelui Iohannis.

Comunicatul integral, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here