Președintele Iohannis: Varianta alegerilor de la finalul anului va funcţiona; vom vedea probabil o intensificare a narativelor contondente

Varianta alegerilor de la finalul anului – prezidenţiale, respectiv parlamentare – va funcţiona, dar va exista „o intensificare a narativelor contondente”, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite Agerpres.

Şeful statului se află la Summitul aniversar al NATO de la Washigton D.C..

Coaliţia guvernamentală PSD-PNL a decis că primul tur al prezidenţialelor va avea loc pe 24 noiembrie, al doilea tur pe 8 decembrie iar pe 1 decembrie vor fi alegerile pentru membrii Legislativului român.

„Este puţin neobişnuit să avem trei duminici la rând alegeri, dar cine va fi avantajat? Omul de rând, fiindcă are şansa să-şi pună votul pe candidatul pe care îl preferă. În ce priveşte coaliţia, eu cred că va exista suficientă înţelepciune pentru a păstra coaliţia guvernamentală în funcţiune, pentru că dincolo de campania electorală, şi vom vedea probabil o intensificare a narativelor contondente, ţara trebuie guvernată şi pentru asta coaliţia trebuie să-şi ia măsurile cele mai potrivite pentru a permite, pe de o parte, o campanie electorală bună, pe de altă parte, o guvernare rezonabilă, până când, sigur, avem rezultatele de la alegerile generale şi se va constitui noul guvern de după alegeri”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat referitor la o eventuală criză economică post-alegeri, şeful statului a spus că „nu ne aşteaptă nicio criză economică, nu ne aşteaptă creşteri fantastice de taxe, dar nici nu cred că putem să ne aşteptăm la austeritate guvernamentală în an electoral”.

El a detaliat că deficitul bugetar „va fi considerabil mai mare decât 3%, care este considerat optim”, dar nu se aşteaptă să apară o situaţie extraordinară, „să avem criză, să creştem taxele”.

„Este clar că după alegeri, guvernul care se va constitui va trebui să ia măsuri pentru a creşte colectarea, că aici este problema majoră la noi, şi pentru a găsi soluţii la problemele de dezvoltare care sunt aşteptate de toţi. Noi, din păcate, nu am reuşit, sau, ca să mă exprim mai clar, guvernele româneşti nu au reuşit să crească colectarea până la un nivel rezonabil. Noi suntem la o cotă de colectare foarte mică. Asta înseamnă că evaziunea în continuare este destul de mare, mai ales în zona TVA-ului, şi acea mult discutată şi nu prea râvnită, se pare, digitalizare a ANAF-ului trebuie făcută pentru a ajunge la un grad de colectare rezonabil, care rezolvă în bună măsură toate problemele de deficit de bani pentru cheltuieli publice”, a completat preşedintele.

VIDEO | Iohannis: Pretenţia noastră este ca atunci când donăm sisteme gen Patriot, să fim compensaţi rezonabil. Dorinţa noastră – să primim un alt sistem Patriot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here