Președintele Kosovo, inculpat pentru crime de război. Hashim Thaci a aflat vestea în drum spre SUA și a trebuit să facă cale întoarsă

Sfârșitul anilor 1990. Hashim Thaci a fost șeful Armatei de Eliberare din Kosovo în timpul războiului cu Serbia

Preşedintele kosovar Hashim Thaci, inculpat miercuri pentru crime de război de justiţia internaţională, şi-a anulat deplasarea prevăzută pentru sâmbătă la Washington pentru un summit cu Serbia, a anunţat emisarul american pentru acest dosar, Richard Grenell, transmite Agerpres, care citează AFP.

„Preşedintele din Kosovo ne-a anunţat că şi-a anulat călătoria la Washington în urma anunţului făcut de procurorul special” al Tribunalului internaţional pentru Kosovo, cu sediul al Haga, a transmis Richard Grenell pe Twitter

„Îi respect decizia de a nu participa la aceste discuţii atât timp cât implicaţiile judiciare ale acestor acuzaţii nu sunt rezolvate”, a menţionat el, fără a comenta pe marginea inculpării lui Thaci.

„Discuţiile de sâmbătă” de la Casa Albă vor avea loc, însă numai între preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi prim-ministrul kosovar Avdullah Hoti, a precizat Richard Grenell.

Conform presei kosovare, Hashim Thaci se afla la bordul unui avion spre Washington „în momentul anunţului” privind inculparea sa.

Context

Casa Albă va găzdui sâmbătă un summit între Serbia şi Kosovo, în încercarea de relansare a dialogului blocat de peste un an. Washingtonul previne însă că nu speră în ajungerea la un acord politic în acest dosar spinos, Richard Grenell mizând mai degrabă pe o „normalizare economică” între cele două părţi, prealabilă, în opinia sa, oricărei soluţii politice.

Preşedintele kosovar Hashim Thaci este acuzat de presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii în cadrul conflictului împotriva Serbiei de la sfârşitul anilor ’90, a anunţat miercuri Procurorul Tribunalul Special pentru Kosovo.

Alături de Thaci, au mai fost puşi sub acuzare şi alţi oficiali, printre care şi şeful Partidului Democrat din Kosovo (PDK), Kadri Veseli.

Conform actului de inculpare, „Thaci, Veseli şi ceilalţi suspecţi puşi sub acuzare sunt responsabili penal pentru aproape 100 de crime, implicând sute de victime identificate de etnie kosovară, albaneză, sârbă, romă şi altele şi incluzând şi oponenţi politici”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here