Preşedintele Lituaniei, în vizită oficială la București: România este un aliat de încredere al Lituaniei în cadrul NATO, şi partener important în interiorul Uniunii Europene

ACTUALIZARE

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, aflat în vizită oficială la Bucureşti, a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, că România este un aliat de încredere al Lituaniei în cadrul NATO, şi partener important în interiorul Uniunii Europene. Cooperarea noastră în materie de securitate este esenţială pentru întărirea siguranţei Flancului estic, a menţionat el. ”Am fost de acord să continuăm sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei în lupta sa pentru libertate şi suveranitate”, a mai spus preşedintele Lituaniei, relatează News.ro

”Să menţinem legătura cu partenerii şi aliaţii noştri este de importanţă majoră, în contextul actual. Eu sunt ferm convins că unitatea şi coordonarea reprezintă punctele noastre forte”, a afirmat preşedintele Lituaniei.

El a menţionat că România este un aliat de încredere al Lituaniei în cadrul NATO, şi partaner important în interiorul Uniunii Europene. ”Cooperarea noastră în materie de securitate este esenţială pentru întărirea siguranţei Flancului estic al NATO”, a spus el.

Preşedintele Lituaniei a ţinut să precizeze că sunt recunoscători pentru contribuţia României la consolidarea misiunilor din Lituania.

”Îi mulţumim preşedintelui Iohannis pentru avioanele de luptă care se vor întoarce în zona Baltică, pentru misiuni de apărare, în 2023”, a mai afirmat Gitanas Nausėda, arătând că s-a discutat şi despre obiectivele următorului Summit NATO din luna lunie, din Madrid.

”Avem ambiţii în ceea ce priveşte opţiunile de răspuns militar care să sporească semnificativ apărarea Flancului estic al NATO”, a arătat el.

Despre agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina, preşedintele Lituaniei a arătat că ”trebuie să fim pregătiţi la maximum”.

”Am fost de acord să continuăm sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei în lupta sa pentru libertate şi suveranitate. Este nevoie de asistenţă politică, militară şi diplomatică şi noi susţinem candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană. Trebuie să ne sporim eforturile pentru a pune mai multe presiuni internaţionale asupra Rusiei. Crimele de război oribile comise de militarii ruşi nu trebuie să rămână nepedepsite. Rusia trebuie să plăească preţul pentru acestea”, a declarat preşedintele Lituaniei, arătând că este nevoie de un embargo strict şi de sancţiuni împotriva propagandei ruseşti, şi a Belarusului, pentru rolul pe care îl joacă în acest război.

ACTUALIZARE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Lituaniei, aflat în vizită oficială la Bucureşti, că România şi Lituania susţin eliminarea dependenţei energetice a Uniunii iar o preocupare comună este şi atenuarea impactului preţurilor ridicate la energie asupra consumatorilor, potrivit News.ro.

”În ceea ce priveşte tematica energetică, România şi Lituania susţin eliminarea dependenţei energetice a Uniunii. O preocupare comună este şi atenuarea impactului preţurilor ridicate la energie asupra consumatorilor şi vom continua dialogul referitor la măsurile necesare pentru protejarea cetăţenilor europeni”, a spus şeful statului în declaraţia de presă comună.
Klaus Iohannis a mai spus că a discutat şi despre valoarea adăugată a formatelor regionale la care participă România şi Lituania.
”Trebuie să aprofundăm cooperarea în formatul Bucureşti 9, care, în actualul context de securitate, îşi dovedeşte, mai mult ca niciodată, valoarea, iar Summitul B9 pe care îl voi găzdui la Bucureşti, în iunie, va oferi oportunitatea întăririi coordonării în pregătirea Summitului NATO de la Madrid”, a afirmat preşedintele.
Klaus Iohannis a mai spus că, în egală măsură, a evidenţiat că Iniţiativa celor Trei Mări are implicaţii strategice multiple: are potenţialul evident de a întări securitatea energetică, de a dezvolta infrastructura de transport, inclusiv sub aspectul mobilităţii militare, dar şi de a spori securitatea cibernetică.
”În context, am reiterat importanţa pe care România o acordă realizării proiectelor de interconectare Rail2Sea şi Via Carpathia”, a completat şeful statului.
”Referitor la cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, am reiterat faptul că România sprijină pe deplin integrarea lor în Uniune.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, principalul punct de discuţie fiind situaţia din Ucraina. Klaus Iohannis a afirmat că au discutat modalităţile concrete în care putem sprijini, cât mai eficient, refugiaţii care au fugit din calea războiului, evidenţiind eforturile complexe ale României, inclusiv hub-ul umanitar de la Suceava. Preşedintele a menţionat că, în ceea ce priveşte negocierile dintre Ucraina şi Rusia, acestea ar trebui să aibă ca rezultat restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, transmite News.ro.

”Avem o relaţie bilaterală foarte bună şi am mulţumit domnului Preşedinte pentru susţinerea constantă a Lituaniei pentru obiectivele strategice ale României, precum aderarea la spaţiul Schengen, respectiv la OCDE. Schimburile comerciale bilaterale sunt în creştere, avem potenţial şi trebuie să facem eforturi suplimentare, inclusiv din perspectiva investiţiilor reciproce”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a mai arătat că cele două ţări au o cooperare eficientă în domenii precum apărarea, afacerile interne şi cercetarea şi putem extinde această cooperare şi în alte domenii sectoriale, precum tehnologiile inovative sau securitatea energetică.

”O temă pe care am discutat-o aprofundat a fost, desigur, războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care a generat cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, cu implicaţii multiple. Am discutat modalităţile concrete în care putem sprijini, cât mai eficient, refugiaţii care au fugit din calea războiului, evidenţiind eforturile complexe ale României, inclusiv hub-ul umanitar de la Suceava. Am reiterat de asemenea faptul că România sprijină o anchetă amănunţită a Curţii Penale Internaţionale cu privire la toate crimele de război comise de trupele ruse”, a spus şeful statului”, a spus şeful statului.

Preşedintele a menţionat că, în ceea ce priveşte negocierile dintre Ucraina şi Rusia, acestea ar trebui să aibă ca rezultat restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, singura variantă acceptabilă fiind o soluţie conformă dreptului internaţional şi intereselor de securitate euroatlantică.

”România susţine consolidarea ansamblului de sancţiuni adoptate la adresa Rusiei şi am pledat pentru continuarea coordonării cu partenerii şi aliaţii noştri, în această direcţie. Am evidenţiat, totodată, în cadrul discuţiilor noastre, faptul că Republica Moldova are nevoie de asistenţă financiară directă substanţială, atât pentru gestionarea afluxului de refugiaţi cu care se confruntă, cât şi pentru a-şi consolida securitatea energetică, finanţele publice şi pentru a implementa reformele ambiţioase pe care le-a asumat”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a anunţat că România va găzdui la Bucureşti, împreună cu Germania şi Franţa, cea de-a doua ediţie a Conferinţei Platformei de Sprijin pentru Moldova, pentru a dezvolta angajamentele deja luate de statele participante, şi am invitat Lituania să se implice.

”Am discutat cu Preşedintele Nausėda şi despre situaţia actuală de securitate regională, reiterând necesitatea întăririi posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră. Este evidentă importanţa implementării deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, ţara noastră acţionând pentru crearea, cât de rapid posibil, a Grupului de Luptă aici, în România. Am reiterat, totodată, decizia României de a relua în 2023 participarea la misiunea de poliţie aeriană NATO în zona baltică, baza pentru executarea misiunilor urmând să fie în Lituania”, a declarat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, această măsură reprezintă o contribuţie responsabilă a României la întărirea securităţii colective aliate şi o dovadă de solidaritate cu statele din această regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here