Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, care va candida pentru un al doilea mandat la apropiatele alegeri din 24 ianuarie, a fost testat de două ori negativ la noul coronavirus, după un prim test pozitiv, a anunţat marţi preşedinţia portugheză, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Testul realizat în această dimineaţă (…) a ieşit din nou negativ. Preşedintele aşteaptă acum consemnele autorităţilor sanitare”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei de la Lisabona.

După un prim test pozitiv, al cărui rezultat fusese anunţat luni seara, şeful statului a mai făcut un test, care a ieşit negativ, fiind nevoit prin urmare să facă încă un test, „de confirmare”.

Preşedintele în vârstă de 72 de ani, care era „asimptomatic”, şi-a anulat după primul test întâlnirile în persoană.

Miercurea trecută, Marcelo Rebelo de Sousa a petrecut câteva ore în „izolare preventivă”, după ce a aflat că un membru al anturajului său a fost testat pozitiv, dar nu a fost plasat în carantină întrucât persoana în cauză era considerată „cu risc scăzut”.

Preşedintele în exerciţiu este marele favorit al alegerilor prezidenţiale din 24 ianuarie.

Principalii contracandidaţi, care aşteptau să afle dacă sunt consideraţi „contacţi” ai preşedintelui, cu care s-au confruntat într-o serie de dezbateri televizate, şi-au anulat deja agenda publică, oricum redusă din cauza situaţiei sanitare.

Campania electorală, care a început oficial duminică, a fost suspendată în aşteptarea anunţării, miercuri, a unui nou lockdown menit să îngrădească răspândirea noului coronavirus, similar celui decis în primăvară, la debutul pandemiei.

Portugalia, ţară cu 10 milioane de locuitori, care deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, a raportat până în prezent de la începutul pandemiei 496.552 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 8080 de decese, cu o considerabilă accentuare a infectărilor după Crăciun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here