Preşedintele Radev le cere liderilor europeni să respecte realizările Bulgariei şi României pe drumul spre Schengen

Preşedintele bulgar, Rumen Radev, le-a trimis scrisori liderilor statelor membre ale UE prin care îi îndeamnă să ţină cont de realizările Bulgariei şi României pe drumul lor spre aderarea la Spaţiul Schengen, a informat miercuri biroul de presă al şefului statului, conform BTA, citată de Agerpres.

În scrisorile respective, prin care continuă declaraţiile sale despre aderarea Bulgariei şi României la Schengen de la reuniunile Consiliului European de la Praga şi Bruxelles din acest an, Rumen Radev reiterează contribuţia Bulgariei la protejarea graniţelor externe ale UE şi resursele financiare, tehnice şi umane semnificative implicate.

Preşedintele Radev evidenţiază recunoaşterea în mod repetat de către Comisia Europeană şi Parlamentul European a pregătirii Bulgariei de a adera la Schengen. Şeful statului bulgar atrage atenţia de asemenea asupra rezoluţiei adoptate la 18 octombrie prin care Parlamentul European cere Consiliului UE să implementeze pe deplin prevederile legislaţiei europene cumulate privind Schengen în legătură cu Bulgaria şi România până la sfârşitul acestui an.

„Bulgaria îndeplineşte pe deplin acquis-ul Schengen în toate zonele cheie ale managementului graniţelor externe”, subliniază şeful statului bulgar, adăugând că eficienţa controlului frontierelor implementat de Bulgaria a fost confimată de experţii UE în timpul misiunii lor din Bulgaria de la 12-13 octombrie. Misiunea s-a desfăşurat la iniţiativa Bulgariei şi României ca răspuns la solicitările unor state membre de a analiza implementarea acquis-ului Schengen.

„Dorinţa, capacitatea şi eforturile dedicate ale Bulgariei de a face parte din Spaţiul Schengen sunt expresia solidarităţii cu partenerii săi europeni. Este timpul să se răspundă la fel la această abordare prin susţinerea aderării noastre depline la Spaţiul Schengen”, a scris preşedintele Radev. Potrivit acestuia, a venit momentul pentru soluţii pragmatice pentru a preveni apariţia unor noi linii de diviziune în Uniunea Europeană.

Preşedintele bulgar subliniază de asemenea că, în contextul crizelor severe din mediul de securitate şi economic, când solidaritatea şi schimburile economice dinamice sunt extrem de necesare, a ţine Bulgaria şi România în afara Schengen nu contribuie la eforturile comune de a combate aceste provocări. Radev se declară încrezător că, la viitoarea reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din decembrie, Bulgaria şi România vor primi sprijinul liderilor celorlalte state membre ale UE.

În scrisoarea sa către premierul olandez Mark Rutte, cu care preşedintele Radev a avut discuţii personale la cel puţin două reuniuni ale Consiliului European, şeful statului bulgar propune organizarea unor întâlniri la nivel de experţi pentru a discuta despre rezervele exprimate de Olanda în legătură cu aderarea Bulgariei şi României la Schengen, se mai arată în comunicatul de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here