Preşedintele sirian Assad a sosit în Arabia Saudită pentru summitul Ligii Arabe

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a sosit joi seara la Jeddah, în ajunul unui summit al Ligii Arabe în acest oraş saudit, după ani de izolare a regimului de la Damasc din cauza războiului din Siria, relatează AFP.

Assad „a aterizat pe Aeroportul Internaţional regele Abdulaziz din Jeddah pentru a participa la summitul (…) Ligii Arabe”, a indicat televiziunea de stat siriană, potrivit Agerpres.

Televiziunea publică saudită Al-Ekhbariya a arătat imagini cu preşedintele sirian, zâmbind, coborând dintr-un avion şi primit de prinţul Badr bin Sultan, viceguvernatorul regiunii Mecca, de care depinde Jeddah.

Preşedintele sirian va participa la prima sa reuniune a Ligii Arabe din 2010, semnând astfel marea sa revenire pe scena diplomatica arabă.

Liga Arabă a subliniat recent necesitatea de a juca un „rol principal” pentru a se ajunge la o soluţionare în Siria, unde războiul s-a soldat cu aproximativ o jumătate de milion de morţi, precum şi milioane de refugiaţi şi strămutaţi.

Siria, la rândul ei, mizează pe o normalizare deplină a relaţiilor cu ţările arabe, în special cu monarhiile bogate din Golf, pentru a finanţa reconstrucţia costisitoare a ţării.

Arabia Saudită a anunţat săptămâna trecută redeschiderea reprezentanţei sale diplomatice în Siria după 11 ani de întrerupere a relaţiilor cu regimul de la Damasc, izolat din cauza războiului civil care a devastat ţara. Această decizie a Arabiei Saudite, un lider al ţărilor din Golf cu influenţă regională, a survenit la două zile după reintegrarea Siriei în Liga Arabă, anunţată pe 7 mai la Cairo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here