București va avea tramvaie turcești. Durmazlar a câștigat licitația în fața Astra Arad cu mai puțin de 4 puncte

Ziua și scandalul la primăria condusă de Gabriela Firea. După ce a enervat opinia publică pentru reacțiile ei la adresa spitalulul oncologic pentru copii construit din fonduri private și cu pericolul real ca bucureștenii să înghețe la iarnă din cauza falimentului RADET, edilul încearcă să ascundă detaliile unor achiziții publice ale STB.

„Transportul public a fost încă din primele zile de mandat pe lista mea de priorități. Peste 2.000.000 de bucureșteni folosesc zilnic serviciile de transport public local pe care le asigură Primăria Capitalei, prin STB. Este vorba despre cel mai mare operator de transport public din România, care, deși vital pentru bunul mers al Capitalei, a fost privat de investiții ani la rând. Ne-am asumat achiziția a 830 de mijloace noi, performante de transport în comun, pentru a crește calitatea transportului public” a declarat ieri Gabriela Firea, în timpul unui eveniment organizat în Depoul Dudești, la care a participat și Viorica Dăncilă.

Unele dintre aceste mijloace de transport sunt 100 de tramvaie noi, un contract de 180 de milioane de euro. La licitație s-au înscris doar două firme: Astra Arad, în asociere cu o firmă din China, și turcii de la Durmazlar. Arădenii s-au asociat cu CRRC Qingdao Sifang, ca să poată îndeplini criteriul cifrei de afaceri impus de caietul de sarcini.

Desemnarea câștigătorului a fost făcută pe 4 noiembrie, când restul țării era atentă la votul pentru învestirea guvernului Orban, a notat Club Feroviar. Existau suspiciuni încă de luna trecută că turcii vor câștiga. La începutul lunii octombrie, primăria a solicitat turcilor de la Durmazlar să urce DUAE (Document Unic de Achiziție European) în sistemul electronic de achiziții publice, a scris atunci Club Feroviar. Era semn că turcii erau pe punctul de a câștiga licitația, deoarece au oferit cel mai bun preț.

”Oferta declarată câștigătoare în urma aplicării criteriului de atribuire, cel mai bun raport calitate-preț și a algoritmului de calcul asociat așa cum a fost publicat în anunțul de participare, este oferta prezentată de DURMAZLAR MAKINE SANAYI VE TICARET A.S. care s-a clasat pe primul loc și a obținut un punctaj de 99,61 puncte”, se arată în documentul ”Comunicare privind rezultatul procedurii de atribuire <Achiziționarea a 100 de tramvaie>” consultat de Club Feroviar.

La capitolul ”calitate”, asocierea Astra Vagoane Călători – CRRC a primit din partea comisiei de licitație 35,90 puncte, iar Durmazlar – 39,61 puncte. La ”prețul ofertei”, punctajul a fost de 59,85 pentru Astra și de 60 pentru Durmazlar. În aceste condiții, turcii au avut un punctaj final de 99,61, iar românii de 95,75, a notat aceeași sursă.

A doua zi, pe 5 noiembrie, arădenii au depus o cerere ca să vadă punctajul primit de câștigători și cum l-au atins aceștia pe diverse cerințe ale caietului de sarcini, a scris Libertatea. Tramvaiul turcesc nu îndeplinește un criteriu crucial – lățimea. Conform site-ului Durmazlar, vehiculul propus pentru București are 2,65 metri lățime, în timp ce în caietul de sarcini era precizată clar o lățime de 2,40 – 2,45 metri.

Caietul de sarcini sursa: SEAP

Ce a primit ASTRA Arad din partea Primăriei, ca răspuns, pare scos din filmele cu spioni.

sursa: Libertatea.ro

RESTUL INVESTIGAȚIEI, AICI

11 COMENTARII

 1. TRAMVAIELE ARADENE CIRCULA IN ARAD DE 5,6 ani SI NU AU FOST PROBLEME CU ELE,DOAR LE VEDEM ZILNIC…dar,FIRUTA PREFERA CELE TURCESTI,CE NU CORESPUND LA TOTI FACTORII…deh,rahatul turcesc e mai dulce…..

 2. cumpararea de tramvaie trebuia sa fie prioritatea nr 1 pentru orice primar al Capitalei coroborata bineinteles si cu modificarea infrastructurii adica schimbarea sinelor , modificarea peroanelor din statii,etc.Puteai sa transformi in metrou de suprafata cel putin 6-7 linii principale in acest oras,ori ce face madam Firea ? Aduce niste tramvaie noi dar dubioase ca fiabilitate (in locul celor de la Astra) si le va pune pe liniile hodorogite si facute praf de pe vremea lui Ceasca ca sa nu mai vorbesc de lipsa peroanelor la standardele tramvaielor.Asa ca tot cu maxim 20-25 km/h se va circula

 3. Tramvaiul turcesc mi se pare prea lung pentru traseele bucurestene, ceva mai sinuoase ca in Istanbul. Nu am vazut in Bucuresti un peron atat de lung si nici amenajari de peroane la nivelul usilor… comanda pare un fel de „copy-paste”.
  Am circulat cu tramvaiele din Istanbul acum cativa ani. Nu pot sa apreciez calitatea lor dar se circula bine. O mare diferenta: infrastrutura. Este relativ noua, destul de plana comparativ cu cea din capitala etc.
  Nu inteleg de ce se face licitatie internationala si nu intra-comunitara?!
  Daca latimea tramvaiului nu era conform caietului de sarcini, nici nu trebuiau sa intre in licitatie firma care nu a oferit ceea ce se cerea … ciudate „derogari”… cred ca „cineva” nu si-a facut temele… ori a copiat un caiet anterior… Sunt curioasa ce specialist a facut caietele… poate este bine de stiut cum il cheama. Il recomandam la primaria de la Istanbul, ba tot nu sunt inca in UE…

 4. Da… sa ai specialisti…
  Am vazut …
  SR 13353-5 (sau echivalent)
  – echivalent cu ce? (cu liniile americane de tramvai?!): cand scrii echivalent, scrii cu ce este echivalent, nu doar o idee vaga…
  – in orice document care va sta la baza unei licitatii sau contract, standardul se trece cu anul la care se refera. De exemplu, ultima varianta in vigoare pentru SR 13353-5 este din anul 1997.
  SR 13353-4:1997 „Transport public urban de călători. Calea de rulare a tramvaielor. Partea 4: Prescripţii generale de proiectare privind suprastructura” este anulat. Nu mai proiectam cai de rulare pentru tramvaie? Ni le proiecteaza altii? De ce ministerul transporturilor nu a elaborat alt normativ daca este asa de important? 30 de ani in domeniul tehnic este mult si pentru un standard de acest fel. Niciun specialist „de la stat” sau de la primarie (legat direct de exploatarea tramvaielor si infrastructurii aferente) nu a constatat „vechimea” lui. S-a facut o comparatie cu ce fac primariile din orasele mari in acest domeniu? Folosesc un standard european sau unul „de-al lor”… Cred ca ar trebui acordata o atentie mai mare standardizarii, mai ales de catre institutiile publice…
  – de ce au acceptat caietele de sarcini cu asemenea lacune (probabil ca sunt mai multe) ambele firme? daca maine se schimba standardul si „ei” – furnizorii au lucrat dupa standardul vechi (care nu a fost trecut cu anul respectiv? Cine este bun de plata daunelor in caz de litigiu? Eu cred ca statul roman… este cumva o „portita” sa aluneci contractul spre ce vrei tu, primarie?!
  Alte standarde nu trebuie sa respecte? Referitoare la rezistenta la foc a materialelor utilizate, la siguranta calatorilor, la parametrii retelei de curent si echipamentelor electrice de pe tramvai?
  Va dau cateva exemple de standarde care ar fi trebuit consultate (dar pentru astfel de cheltuieli statul nu are bani)
  ISO 24014-1:2015 Public transport — Interoperable fare management system — Part 1: Architecture
  Referitor la legislatia europeana, voi mentiona M/486 on Urban Rail (see also our reply to EC on M/486).
  O alta observatie: multe valori fara tolerante.
  Ce inseamna tronsoane standardizate? (dupa ce standard sau norma?, Nu ar trebui specificate?!) daca se accepta si alte variante de ce nu s-a scris doar ca trebuie sa respecte „lungimea solicitata”? Documentul devine neclar.
  Br…

 5. Salutari! Câteva cuvinte…pai ne permitem sa platim turcii că deh….platim din ce in ce mai multe taxe, dar pe Doamna Firea, primar al capitalei, nu o interesează, că doar si ea e plătită tot din banii nostrii, de ce sa dăm noi românilor ce e al românilor ..că putem da altora ce e al nostru…si ne mai miram de ce se duce țara noastră de râpă…
  Super doamnă Firea…sunteti o româncă adevărată, felicitări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here