Procesele ar putea schimba abordarea în tranziția de gen, în America. Cazul Chloe Cole și orizontul pe care-l deschide

Sursa: www.standingforfreedom.com

Unii „detranziționiști” încep să-și cheme medicii în instanță, notează The Economist

<< Puține probleme îi despart pe americani și pe politicienii lor la fel de mult ca asistența medicală pentru copiii cu disforie de gen. Guvernatorii din șase state republicane au semnat proiecte de lege care restricționează sau interzic astfel de asistență, pe care unii o consideră un „abuz asupra copiilor”. Drept răspuns, unele dintre aceste state sunt date în judecată, iar guvernatorii din mai multe state democrate pun în aplicare protecții pentru un tratament pe care îl consideră „salvator de vieți”. Nu vă așteptați ca politicienii să încerce să-și rezolve divergențele – au prea mult de câștigat din a provoca indignarea susținătorilor lor. În schimb, acțiunea serioasă este probabil să se desfășoare în instanțe.

Pe 22 februarie a fost intentat un proces care ar putea marca începutul. Chloe Cole, o tânără de 18 ani, care a devenit o voce a „detranziționiștilor” din America, dă în judecată, pentru neglijență medicală, Kaiser Permanente, un mare furnizor american de servicii medicale. La 12 ani, Cole a decis că este băiat; la 13 ani, a fost pusă sub tratament cu blocante pentru pubertate și testosteron; la 15 ani, a suferit o dublă mastectomie; la 16 ani, s-a răzgândit și „detranziționat”.

Plângerea, formulată în California de către Center for American Liberty, o organizație conservatoare non-profit, care o sprijină pe Cole, acuză centrul Kaiser că a efectuat un „experiment de mutilare și mimetism pentru schimbarea sexului” pe o fată vulnerabilă, în loc să se concentreze asupra sănătății ei mintale complexe. Avocatul ei, Harmeet Dhillon, a spus că profesioniștii din domeniul medical „au desfigurat-o permanent, pentru profit”.

Declarația amplă a Kaiser, ca răspuns la o solicitare de a comenta acuzațiile, arată că „oferă îngrijire centrată pe pacient, pe afirmarea sexului, care este în concordanță cu standardele de îngrijire medicală și de excelență”. Aceasta subliniază că respectă „deciziile informate ale pacienților și ale familiilor lor cu privire la sănătatea lor personală”. Dar o parte crucială a afirmației este că Cole spune că ea și părinții ei nu fuseseră informați cu privire la tratamente alternative, mai puțin invazive, cum ar fi asistența psihiatrică. Potrivit plângerii, medicii au sugerat că disforia ei de gen „nu se va rezolva niciodată decât recurgând la tranziția chimic/chirurgical”.

Susținătorii tranziției medicale pentru adolescenți spun că „detranziția” este foarte rară. Oponenții indică două studii recente, care sugerează că 20-30% dintre pacienți pot întrerupe tratamentul hormonal în câțiva ani.

Până acum au existat puține litigii din partea „detranziționiștilor” – persoane care au primit îngrijiri pentru disforia de gen, dar care apoi au decis să oprească sau să inverseze tratamentul. Procedurile medicale la care au fost supuse sunt relativ noi; poate dura ani ca oamenii să se răzgândească sau să înceapă să aibă de-a face cu efecte negative. Mai mult, multe state au termene scurte de prescripție, spune Candice Jackson, avocat de pe Coasta de Vest. Unii politicieni de la nivel stat au promis că vor schimba aceste restricții.

O altă complicație este aceea că, spre deosebire de cazul unei operații greșite, revendicarea și măsurarea prejudiciului este mai dificilă atunci când un medic a furnizat exact ceea ce a fost promis. Medicii sunt protejați de litigii prin faptul că pot spune că ei au urmat liniile directoare date de organismele lor medicale cu privire la îngrijirea pentru afirmarea genului, o asumpție puțin testată.

Puține firme de avocatură vor să riște să fie etichetate ca transfobe, să fie supuse fenomenului „cancel” și să piardă clienți. Jackson și-a înființat propria firmă, după ce și-a dat seama cât de greu le era „detranziționiștilor” să găsească reprezentare legală. Banii au fost puțini în această afacere, cel puțin până acum. Și, adaugă un medic pediatru, mulți dintre „detranziționiști” au un istoric de boli mintale. Ei ar putea fi martori slabi, ușor de discreditat. Dar un martor-vedetă, credibil și simpatic, ar putea „rupe” modelul. Aceasta se poate dovedi a fi Cole.

Cazurile de genul acesta vor avea nevoie de timp pentru a fi audiate și ajunse la pronunțare; unele pot fi soluționate în spatele ușilor închise. Jackson spune că se pregătește pentru o bătălie grea, precum cea purtată împotriva Big Tobacco. Victoriile juridice pentru persoanele „detranziționiste” ar putea avea consecințe indirecte, făcându-i pe asigurători să considere tratamentele de tranziție de gen ca pe o răspundere. Acest lucru ar crește costurile de furnizare a tratamentului și i-ar face pe furnizori mai atenți la publicitate.

Majoritatea americanilor sunt în favoarea protejării persoanelor transsexuale în fața discriminării, dar nu sunt de acord cu privire la tranziția medicală a copiilor. În timp ce 72% dintre republicani cred că ar trebui să fie ilegal să se ofere unui minor asistență medicală pentru tranziția de gen, doar 26% dintre democrați sunt de acord cu asta, potrivit Pew Research Centre. Activiștii care cred că o astfel de îngrijire salvează vieți au încercat să o discrediteze pe Cole, concentrându-se pe sprijinul pe care îl primește de la radicalii de dreapta. Dar faptele din acest caz – dacă sunt așa cum au fost prezentate – le-ar putea oferi cel puțin unora dintre ei o pauză de gândire. >>

Papa Francisc: „Homosexualitatea nu este o infracţiune”. Suveranul Pontif cere toleranță pentru comunitatea LGBTQ+

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here