Profesor de la Harvard, condamnat pentru ascunderea legăturilor cu China și a sumelor mari primite

Sursa: captură video

Un profesor de la Universitatea Harvard a fost condamnat pentru că a ascuns legăturile cu un program de recrutare dirijat de China, transmite BBC.

<< Charles Lieber a fost găsit vinovat pentru că a făcut declarații false autorităților, a depus declarații fiscale false și nu a raportat un cont bancar chinez. Data anun'[rii sentinței sale nu a fost încă decisă.

Bărbatul de 62 de ani a fost pus sub acuzare în 2020, ca parte a unei campanii americane de combatere a spionajului economic din China.

Cu toate acestea, unii critici spun că această campanie dăunează cercetării academice.

Procurorii din Boston au ar[tat că Lieber și-a ascuns cu bună știință implicarea în proiectul chinez „Thousand Talents Plan”, care are ca scop atragerea specialiștilor străini în cercetare. Acesta fusese semnalat de SUA ca reprezentând o problemă de securitate

Lieber, fost șef al departamentului de chimie și biologie chimică de la Harvard, s-a alăturat în 2011 Universității de Tehnologie din Wuhan din China, ca om de știință.

El a primit un salariu lunar de 50.000 de dolari (37.000 de lire sterline), pe lângă cheltuieli de întreținere de până la 158.000 de dolari, pentru acest rol.

Documentele susțin că i s-au dat, de asemenea, peste 1,5 milioane de dolari pentru a înființa un laborator de cercetare la universitate și, în schimb, era de așteptat să lucreze pentru universitate, depunând cereri de brevete și publicând articole în numele acesteia.

Participarea la program nu este o infracțiune. Cu toate acestea, procurorii au susținut că Lieber a mințit autoritățile cu privire la implicarea sa, afilierea lui la universitatea din Wuhan și nu a declarat veniturile obținute în China.

Anterior, primise granturi de 15 milioane de dolari de la Institutul Național de Sănătate al SUA și Departamentul de Apărare al SUA.

Beneficiarii acestor granturi trebuie să dezvăluie orice conflict de interese, inclusiv sprijinul financiar din partea guvernelor sau organizațiilor străine.

Echipa de apărare a lui Lieber a spus că procurorii nu au dovezi pentru acuzații, spunând că nu au putut demonstra că Lieber a acționat cu bună știință, intenționat sau voit, sau că a făcut vreo declarație falsă materială.

Lieber, care a fost diagnosticat cu cancer, a pledat nevinovat.

Potrivit Harvard Crimson, pedeapsa maximă în cazul unei condamnări este de 26 de ani de închisoare și amendă de 1,2 milioane de dolari.

Cazul acesta este printre cele mai importante din ceea ce Departamentul de Justiție al SUA numește „China Initiative”.

Programul, lansat în 2018, în timpul administrației Donald Trump, a avut ca scop stoparea furtului de cercetare și informații economice critice din SUA, de către China.

Totuși unii au criticat programul, spunând că amenință cercetarea academică, vizează în mod disproporționat cercetătorii chinezi și subminează competitivitatea SUA în cercetare și tehnologie. >>

Viața ca-n cușcă. Mărturie din universul distopic creat de politica zero Covid a Chinei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here