Proiectul „Stand By Me”, lansat în România, vine în sprijinul tinerilor strămutați din calea războiului din Ucraina

Sursa: The Duke of Edinburgh’s International Award România

The Duke of Edinburgh’s International Award România sprijină tinerii strămutați din calea războiului din Ucraina. 

Impactul invaziei ruse din Ucraina asupra copiilor și a tinerilor a fost vizibil. Potrivit ONU, peste 5 milioane de persoane au fost deja strămutate, iar 3 milioane au fugit în țările vecine. Peste 1,5 milioane dintre aceștia sunt copii și tineri: strămutați, pierduți și vulnerabili. Ei se confruntă cu un viitor care este profund incert și cu numeroase provocări.

The Duke of Edinburgh’s International Award din România, Republica Cehă, Slovacia și Bulgaria, cu susținerea UNICEF ECARO, lucrează împreună și alături de alți parteneri pentru a sprijini eforturile de asistență și redresare. În timp ce alte organizații coordonează răspunsul umanitar de urgență – iar în multe domenii participanții și voluntarii programului Award sunt deja implicați activ în susținerea acestor eforturi prin activități de voluntariat – atenția fundației noastre se concentrează asupra dezvoltării și implicării pe termen mediu și lung a tinerilor și a comunităților lor.

Prin urmare, inițiativa „Stand By Me”, printr-un sistem de tip ‚Buddy Up’, are ca scop sprijinirea tinerilor pentru a face față impactului uriaș pe care îl are războiul și strămutarea asupra sănătății și bunăstării lor mintale, atenuarea multitudinii de provocări și identificarea soluțiilor pentru a susține noile comunități. Proiectul își propune să-i ajute pe tineri să-și dezvolte și să-și întărească reziliența și să le ofere spații sigure pentru a se reuni.

Știm din experiența pe care o avem în întreaga lume felul în care programul Award încurajează voluntariatul, consolidarea păcii, acțiunea socială, îmbunătățirea sănătății fizice și mintale, dar și a rezilienței: lucruri cruciale pentru toți tinerii și în special pentru comunitățile de refugiați. Mai mult, valorificarea expertizei UNICEF în protejarea și furnizarea de suport psihosocial pentru tineri este un beneficiu fundamental pentru proiect și voluntarii implicați.

Dorința noastră este ca fiecare tânăr ucrainean, cu vârsta cuprinsă între 14-24 de ani, să fie sprijinit de un tânăr român, ceh sau slovac în timpul șederii în țările noastre, cel puțin în primele 12 – 24 de luni de la sosire. Tinerii ucraineni vor fi susținuți să își continue studiile și să se pregătească pentru muncă și pentru viață, fie că se întorc în Ucraina, fie în alte țări. Obiectivul este să ne asigurăm că mobilizăm resurse suficiente, astfel încât nimeni să nu fie exclus. Acest lucru va fi posibil prin infrastructura noastră unică și cadrul educațional, consolidate de lideri Award (mentori) care sprijină participanții în călătoria lor.

Proiectul „Stand By Me” se va derula până în iulie 2024, cu posibilitatea de a fi extins în continuare, în funcție de nevoi. În plus, colegii de la The Duke of Edinburgh’s International Award din Bulgaria s-au alăturat recent proiectului „Stand By Me” și sperăm să putem împărtăși inițiativa cu orice altă țară care are capacitatea de a ajuta comunitățile ucrainene strămutate.

„Am văzut cu toți efectul devastator al agresiunii ruse asupra copiilor și tinerilor ucraineni, așa că salut lansarea inițiativei „Stand By Me” a fundației The Duke of Edinburgh’s International Award aici în România și în regiune. Programul Award este un cadru global de educație și învățare non-formală, care provoacă tinerii să își făurească vise mărețe, să-și celebreze realizările și să producă schimbări relevante în lumea lor. Proiectul „Stand by Me” se va concentra pe construirea bunăstării personale și sociale a tinerilor ucraineni prin echiparea acestora cu abilități de rezolvare a problemelor și lucru în echipă. Inițiativa urmărește să îi încurajeze să depășească unele dintre provocările și obstacolele cu care se confruntă astăzi și, de asemenea, le oferă instrumentele necesare pentru a-și dezvolta încrederea și rezistența, ei putând astfel începe să construiască un viitor mai bun pentru o Ucraină liberă și democratică”, afirmă Ambasadorul britanic Andrew Noble.

„UNICEF recunoaște importanța implicării tinerilor ca parteneri în orice răspuns umanitar și de criză. Fie că este vorba despre război, epidemii, dezastre naturale sau acțiuni climatice – tinerii și-au demonstrat capacitatea de a aduce o contribuție unică la viața și bunăstarea semenilor lor, familiilor și a comunităților. Proiectul comun al UNICEF și The Duke of Edinburgh’s International Award, „Stand by Me”, ajută la crearea de conexiuni și a sentimentului de apartenență și coeziune socială între tinerii ucraineni și cei din comunitatea gazdă. Este un program care consolidează abilitățile și competențele tinerilor și, de asemenea, construiește punți de pace și înțelegere între popoare”, subliniază Philippe Cori, Director Regional Adjunct, Biroul Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

„Văd mult potențial în programul Award. Poate influența într-un mod bun tinerii ucraineni. Cu o inițiativă precum „Stand By Me”, tinerii pot continua să fie activi în comunitățile lor și să își asume responsabilitatea pentru ei înșiși și pentru viața lor. Consider că acest subiect este extrem de important în cazul comunității mele pentru că trebuie să schimbăm ceva în narațiunile noastre post-sovietice. Deci de ce nu ar trebui să începem cu tinerii? Această generație va construi viitorul Ucrainei, nu?”, spune Olena Koval, Mediator Cultural Ucrainean, voluntar ONU pentru OMS România.

 

Războiul din Ucraina, în imagini – Zilele 377 și 378

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here