Propaganda chineză face „inventarul” pandemiei: China se laudă pentru modul în care a gestionat criza COVID-19

China îşi laudă modul în care a gestionat epidemia covid-19, o ”încercare”, a recunoscut preşedintele chinez Xi Jinping, în contextul în care pandemia a ucis aproape 900.000 de oameni în lume, relatează News.ro, care citează AFP.

Propaganda oficială – reluat în cor de presa de stat chineză – creditează de mai multe luni Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) cu o cvasi-eradicare a SARS-CoV-2 pe teritoriul ţării.

China înregistrează în mod oficial doar 4.634 de morţi din cauza covid-19 de la începutul pandemiei. Autorităţile au îndiguit boala în ţară. În prezent se mai înregistrează doar o mână de contaminări zilnic.

În acest context, preşedintele chinez Xi Jinping a înmânat marţi medalii unui număr de patru „eroi” din cadrul personalului medical, în faţa a sute de invitaţi care purtau mască de protecţie, în impozantul Palat al Poporului, situat lângă Piaţa Tiananmen.

„Am dus împotriva epidemiei o mare bătălie care s-a dovedit bulversantă pentru noi toţi. Am trecut de o încercare istorică şi extrem de aprigă”, a subliniat Xi Jinping în discursul pe care l-a susţinut.

„Suntem de-acum în avanposturile mondiale în domeniul relansării economice şi luptei împotriva covid-19”, s-a felicitat el.

Origine în continuare nedovedită științific, susține Beijingul

China se află în colimatorul Statelor Unite, care îi pun în discuţie gestionarea epidemiei şi o acuză de ascunderea gravităţii noului coronavirus, descoprit la sfârşitul lui 2019 în oraşul chinez Wuhan (centru).

Această poziţie a fost criticată de către Xi Jinping.

”Orice egoism, orice aruncare a vinei asupra altuia şi orice deformare a faptelor” riscă ”să facă rău” propiriei populaţii şi restului lumii, a avertizat el.

Ceremonia de marţi a început cu un moment de reculegere în memoria morţilor din cauza covid-19.

Între cele patru persoane decorate se află Zhong Nanshan.

Un reputat specialist în boli respiratorii, în vârstă de 83 de ani, Zhong Nanshan a devenit de la începutul epidemiei faţa luptei împotriva noului coronavirus în China.

Zhong Nanshan a promis „să continue să muncească mână în mână cu personalul de îngrijire din China şi din restul lumii” cu privire la originea virusului şi la conceperea unor vaccinuri.

Noul coronavirus a fost descoperit prima oară în China, însă Beijingul a subliniat că originea acestuia nu a fost încă dovedită în mod ştiinţific.

Li Wenliang nu a fist menţionat marţi absolut deloc.

Acest medic din Wuhan şi-a avertizat colegii medici de apariţia unei boli respiratorii misterioase, însă a fost mustrat de către poliţie, care l-a acuzat de faptul că răspândea „zvonuri”.

Moartea lui Li Wenliang din cauza covid-19, în februarie, a provocat o puternică indignare împotriva puterii chineze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here