Proporțiile dezastrului COVID-19 din Italia, prin ochii unui medic din Bergamo. „Fiecare familie va avea o rudă sau un prieten care va muri”

Îl cheamă Fabiano di Marco și se află în prima linie a războiului împotriva pandemiei de COVID-19 din Italia. „În fiecare zi primim între 50 și 70 de pacienți cu insuficiență respiratorie. Zilnic”, spune medicul italian, profesor al Universității din Milano și șeful unității insuficiență respiratorie din cadrul Spitalului Papa Giovanni al XXIII-lea din Bergamo, regiunea Lombardia, epicentrul pandemic al Italiei.

Fabiano di Marco a vorbit despre atmosfera infernală din Italia într-un interviu oferit podcast-ului The Daily al cotidianului The New York Times.

Di Marco se află, însă, pe partea favorabilă a sistemului medical, căci conduce un spital uriaș, cu o capacitate de 1.000 de paturi, infrastructură cu care nu multe țări europene lovite de pandemia de COVID-19 se pot lăuda.

Ca să facă față acestui flux copleșitor de pacienți, medicii sunt nevoiți să regândească în fiecare zi gărzile în așa fel încât să fie și eficienți, și odihniți. Odihniți prin raportare la o tură zilnic de 14-15 ore.

Medicii sunt nevoiți să se reprofileze în ritm accelerat

„Astăzi (marți, 17 martie – n.r.) este prima zi în care avem peste 50% din personalul spitalului dedicat pacienților cu coronavirus. Pentru a-i organiza, a trebuit să învățăm cardiologi, dermatologi, reumatologi – adică, specialiști care nu se ocupă cu insuficiența respiratorie – cum să trateze un pacient. Încerci să găsești o soluție. Dar cu fiecare zi care trece, descoperi că tot nu e suficient. Așa că vă pot spune că colegii mei, atât medicii, cât și asistentele, plâng în fiecare zi”, mărturisește Fabiano di Marco.

La această oră, 460 de asistente din spital s-au îmbolnăvit, lăsând un gol periculos în schema de personal. Unele dintre asistente s-au infectat, în timp ce altele nu mai sunt bune de muncă, deoarece au suferit căderi nervoase.

Di Marco a explicat că, dincolo de epuizare, medicii se mai confruntă cu încă o problemă, una care îi blochează emoțional: „trebuie să ne tratăm colegii”. „Ca medici, suntem obișnuiți să tratăm pacienți. Pentru noi așa ceva este normal. Nu ne consumă atât de mult emoțional, pentru că suntem obișnuiți să tratăm alți oameni. Dar acest lucru devine foarte dificil atunci când pacientul este colegul tău”.

Rudele nu-i pot vedea pe cei decedați

Vineri, 13 martie, a fost o undă de șoc pentru personalul spitalului, spune medicul – 20 de morți într-o zi.

„Da. Și un alt aspect este acela că nu am putut permite rudelor să vină la spital din două motive. În primul rând, este un pericol pentru ei și pentru alte persoane, în mod evident, deoarece în 80 la sută din cazuri acestea sunt infectate. Al doilea motiv, care nu este ușor de înțeles dacă nu vă aflați în această situație, este că nu avem suficient echipament personal de protecție – masca chirurgicală, ceva cu care să-și acopere pantofii. Este imposibil să mai găsești asemenea articole în Europa, nu numai în Italia.”

Pacienții sunt singuri și „mor singuri”. „Încercăm să sunăm în fiecare zi rudele. Dar trebuie să vă spun că, uneori, în confuzia noastră, cu un dermatolog care încearcă să trateze un pacient cu insuficiență respiratorie severă și cu medicii care plâng în jur, nimeni nu-și amintește să sune ruda”, expică di Marco.

Trierea pacienților

Medicul a vorbit și despre decizia dramatică de a recurge la trierea pacienților.

„Acesta este, pentru noi, un punct critic, pentru că avem sute de pacienți foarte bolnavi. Dar avem câteva zeci de paturi la Terapie Intensivă. De exemplu, dacă ai 80 de ani, ai o insuficiență respiratorie severă și, nu știu, ai și insuficiență renală, trebuie să te primesc la Terapie Intensivă pentru că ești un caz sever. Și ai o probabilitate să mori foarte mare. OK. Dar, odată primit la Terapie Intensivă, mai ai nevoie de un alt scor (pe lângă cel de gravitate – n.r.), un scor care să ne ajute să înțelegem probabilitatea ta de a beneficia de un pat la Terapie Intensivă. Și nu avem un asemenea scor. OK?”, explică Fabiano di Marco.

Medicii italieni încearcă acum să creeze un scor pentru a putea gestiona criza de locuri de la Terapie Intensivă. „Vârsta, de exemplu. Cu cât este mai mare severitatea și vârsta, cu atât scorul este mai mare. Dar când ai puține paturi pentru atât de mulți oameni, scorul se inversează, alegem opusul vârstei înaintate. Dacă ai 85 de ani, voi da patul unuia de 45 de ani.”

Di Marco spune că este prima oară când se confruntă cu o asemenea situație, când numărul de bolnavi depășește paturile disponibile la Terapie Intensivă. În toate spitalele din Italia. Altfel spus, infrastructura din secțiile de Terapie Intensivă nu era pregătită pentru un asemenea val de îmbolnăviri.

„Dacă nu ai ocazia să construiești un nou spital cu 1.000 de paturi, cum ar fi în China, ai nevoie de acest scor îngrozitor, care este un instrument de selecție.”

„Schimbarea totală a vieții oamenilor”

Medicul subliniază că forța coronavirusului rezidă din viteza lui de contagiune. Pentru a fi redusă rata de infectare, singura metodă este „schimbarea totală a vieții oamenilor”. „Acum, în Italia, toată lumea stă acasă. Asta este o tragedie pentru economie. Nimeni nu lucrează. Nimeni nu lucrează! Dar este singura cale. Nu există o cale de mijloc”, atrage atenția di Marco.

Acesta argumentează că, practic, nu există decât două alternative la ora actuală și totul se rezumă la numărul de paturi din spitale. „Dacă nu vreți să opriți toate activitățile și să închideți oamenii în case, atunci trebuie să accepți că ai nevoie de mii de paturi. Sau trebuie să oprești întreaga activitate. Nu există cale de mijloc.”

„Știu că este dificil să ai o asemenea abordare. În Italia, dacă discut cu un coleg de-al meu dintr-un alt oraș, îi este și lui destul de greu să înțeleagă acest lucru. Pentru că mulți oameni, inclusiv mulți medici, nu au o percepție reală a problemei. Pentru că în realitatea lor totul este normal. Îți este greu să fii speriat de ceva ce nu percepi (…) Dar aveți încredere în mine, aici, în Bergamo, fiecare familie va avea o rudă sau un prieten care va muri. Aceasta este situația în Bergamo. Asta nu este o boală pe care să o discuți la TV. Este ceva agresiv, foarte agresiv”, mai spune Fabiano di Marco.

Medicul recomandă ca toate țările să urmărească situația din Italia. „Am unii colegi din alte părți ale Italiei care nu sunt pregătiți. Și vorbesc cu ei. Este incredibil, ei fac același lucru pe care l-am făcut noi în urmă cu trei săptămâni. Este incredibil! Această nouă realitate a început 23 februarie, nu în urmă cu trei ani! OK? După trei săptămâni, trăim într-o altă dimensiune. Pentru mine este dificil să mă mai gândesc la viața mea dinainte.”

Monitorizare a telefoanelor mobile

Lombardia, regiunea cea mai afectată din Italia de epidemia de COVID-19, unde s-au înregistrat peste 16.000 de cazuri, dintre care 1.640 de decese, a deplâns faptul că doar 60% din populaţia sa respectă măsura impusă de autorităţi de a rămâne în locuinţe, potrivit unui program de monitorizare a telefoanelor mobile, relatează AFP.

Guvernul italian a interzis toate deplasările neesenţiale, cu excepţia deplasărilor spre locurile de muncă sau din motive de sănătate, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirus, care a infectat deja peste 31.500 de persoane şi a provocat 2.503 de decese în Italia.

Potrivit cotidianului italian Corriere della Sera, operatorii de telefonie au pus la dispoziţia autorităţilor din Lombardia, regiune din nordul Italiei din care face parte oraşul Milano, datele ce atestă trecerea unui telefon mobil de la un terminal telefonic la altul.

„Nu este vorba despre un control permanent pentru a monitoriza un telefon în sine, legea respectării vieţii private nu permite acest lucru, ci despre o tehnologie care poate controla reducerea deplasărilor persoanelor comparativ cu o anumită perioadă”, a explicat acelaşi cotidian italian.

Lombardia a stabilit ca dată iniţială pentru intervalul de raportare ziua de 20 februarie, în care a fost anunţat primul deces provocat de COVID-19 într-un oraş în apropiere de capitala sa, Milano.

Reducerea deplasărilor variază de la 20% la 50%, în funcţie de diferite perioade de la această dată, situându-se în prezent în jur de 40% – „prea puţin” în opinia preşedintelui regiunii, Attilio Fontana.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here