Aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău s-au adunat miercuri, în fața primăriei, nemulțumiți că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka. Protestatarii susțin că le e teamă că la ei în comună „să nu vină un val de migranți”, care să le impună cultura lor și să le pună în pericol siguranța.

Piumal și Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari și au fost angajați cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni.

Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forță de muncă locală, atât din Harghita cât și din alte județe, dar nu au avut succes, motiv pentru care s-au decis să caute brutari și în afară țării.

Așa au ajuns să îi aducă în Harghita pe cei doi brutari sri-lankezi, care au învățat rapid etapele procesului de producție, sunt serioși și apreciați.

Singurul motiv pentru care am adus angajați din afară țării este că nu am găsit pe piața locală. Noi am pus anunțuri și în Harghita și în afara județului, dar nu mai sunt, brutari se găsesc foarte greu (…) Și ne-am decis că încercăm și în afară țării. Mai întâi, anul trecut, am adus un brutar din Ungaria, care este șeful brutarilor, și acum două săptămâni au ajuns și angajații din Sri Lanka, printr-o firmă de recrutare. Suntem foarte mulțumiți de ei, sunt muncitori foarte buni, înțelegători, cinstiți, serioși, în două zile au învățat etapele producției, lucrează la fel ca și ceilalți angajați brutari”, a declarat presei Kollo Katalin, directoarea firmei care deține fabrica.

Aceasta adaugă că în maxim o lună la fabrică vor mai fi angajați cinci muncitori străini, patru din Nepal și unul din Sri Lanka, firma având nevoie de forță de muncă calificată, întrucât se află în proces de extindere, cu fonduri europene.

Prezența muncitorilor străini a stârnit revoltă unei părți a comunități din Ditrau.

Proprietara casei în care aceștia stăteau a fost amenințată, așa că Piumal și Amahinda au fost mutați la o gazdă din Lazarea, un sat învecinat, dar și proprietara casei respective a pățit același lucru, iar acum li se caută un apartament în Gheorgheni.

Proprietara locuinței (unde au locuit cei doi în Ditrau – n. red.) a fost amenințată, i-am dus în Lazarea și acolo a fost amenințată și acum îi ducem în Gheorgheni și sperăm că acolo oamenii vor fi mai deschiși. (…) Pur și simplu nu înțelegem atitudinea lor, nu înțelegem ce vor să facă, ei cred că sunt migranți și nu înțeleg că sunt angajați legal, sunt muncitori din afară țării, nu sunt oameni răi, sunt oameni educați. Ei cred că sunt o amenințare pentru satul lor, dar noi credem că nici într-un caz nu o să se întâmple ceva. Nu știm cum să procedăm mai departe, dar vrem să continuăm colaborarea cu ei”, a mai spus Kollo Katalin.

Ea le-a transmis oamenilor că ar trebui să fie mai înțelegători și mai buni și susține că își asumă responsabilitatea pentru faptele celor doi muncitori.

Aș vrea să le zic oamenilor că nu mai suntem în Evul Mediu. Suntem în 2020 și cred că ar trebui să fie mai înțelegători și mai buni. Nici nu înțeleg comportamentul anti-uman de care dau dovadă și ce au împotriva acestor oameni din Sri Lanka, care sunt la fel că noi, sunt și ei oameni. Sunt oameni buni, care vor să trăiască. În Sri Lanka câștigă 60 de dolari, aici la noi salariul minim înseamnă foarte mulți bani pentru ei și au venit că să poată să își susțînă familia și că să nu facă nici un rău celor de aici. Ne asumăm responsabilitatea pentru ei dacă fac ceva rău, dar nu va fi cazul„, a conchis Kollo Katalin.

În timp ce directoarea firmei dă interviuri presei, Piumal și Amahinda muncesc alături de colegii lor, zâmbesc stingher și nu înțeleg de ce li se acordă atâta atenție.

Unul dintrei ei este catolic, celălalt budist și au venit în România să își ajute familia, în condițiile în care salariile din țară lor sunt foarte mici. Spun că le place România, că oamenii de aici sunt buni și că se înțeleg bine cu colegii lor, dar evită să răspundă la întrebările legate de faptul că localnicii îi resping și că nu îi doresc în comună.

Colegii lor de la fabrică le sunt alături și spun că cei revoltați ar trebui să fie înțelegători și să se gândească la faptul că mulți localnici din Ditrău lucrează în străinătate, unde sunt acceptați și respectați.(…)

Însă o parte a comunității din Ditrau, o comună cu aproximativ 5.500 de locuitori, nici nu vrea să audă de prezența în comună lor a unor muncitori străini.

A fost creat un grup pe Facebook, care poartă numele „Migrans mentes ditrot akarunk” (Vrem un Ditrau fără migranți), în care sunt postate multe mesaje împotriva celor doi, dar și unele care le iau apărarea acestora, iar miercuri după-amiază a fost anunțat un protest la ședința Consiliului Local.

*Strânși în jurul preotului catolic

În frunte cu preotul catolic Birok Karoly, circa 200 de localnici s-au strâns în curtea bisericii și apoi au mers la Primărie, pentru a cere discutarea acestei probleme.

Întrucât chestiunea nu era pe ordinea de zi, iar sala de ședințe era neîncăpătoare, s-a luat decizia să se ia în discuție aceste nemulțumiri la o adunare populară, care va avea loc sâmbătă.

Preotul catolic Biro Karoly spune că frica oamenilor își are originea într-un conflict vechi, din 1986, dintre localnici și comunitatea roma, în care un bărbat a fost ucis și că se tem de venirea unor străini despre care nu știu nimic. „Cererea noastră este că să ne dea înapoi siguranța în care am trăit până acum, că să nu ne mai fie frică de ce se va întâmpla. Nu de cei doi ne este frică, ci de faptul că este afectată siguranța noastră„, a spus preotul Biro Karoly.

Cei care au venit să protesteze față de prezența celor doi sri-lankezi vorbesc însă de temerea că „un val de migrati” va veni peste ei și le va impune propria cultură, dând exemple pe care ei le-au văzut la televizor.

Eu nu sunt supărat pe oamenii ăștia. Doamna Katalin (directoarea firmei-n. red.) a zis că vrea să aducă muncitorii aici, să aducă o altă cultură, așa a pronunțat ea. Noi avem cultura noastră aici, în zona noastră, aia secuiască, ungurească, românească, avem cultura noastră, să nu vină cu cultura din Nepal aici. Dacă ascultăm televizorul, în Germania, Franța sunt oameni care de 100 și ceva de ani stau acolo, prima dată s-au dus zece, apoi 20, 30 și acum sunt cartiere unde nu are curaj nici militianul să între, le violează femeile. Cultura aia vrea să aducă aici și femeile noastre, copiii noștri să nu poată să iasă”, susține Deak Ferenc.

Atunci când i se spune când unul dintre muncitori este catolic, acesta răspunde: „Nu mă interesează. Astăzi vin doi, mâine vin șapte, după aia pentru ei trebuie școală, biserica și după aia? Să rămânem noi aici, secuii, românii, ăștia care suntem aici.

(…) Primarul comunei, Puskas Elemer, îndeamnă la calm și spune că situația s-a creat pentru că oamenii au fost instigati și se tem că s-ar putea întâmpla și în Ditrău evenimente că în străinătate.

Oamenii sunt îngrijorați de ceea ce văd în mass media, că vin migranții, cum fac, ce fac cu localnicii și de aceea a izbucnit această problema. Sunt niște oameni, care și ei sunt muncitori ori în Germania, ori în Vest și ei au fost cei mai mulți care i-au instigat pe cei de acasă că ‘vin ăștia, va atacă, va ia nu știu ce’ (…) Nu știu încă cum putem rezolva, voi vorbi cu șeful brutăriei, cu proprietarii, să rezolvăm această problema, pentru că e neplăcută și pentru noi și pentru comună. În primul rând, aș vrea să ne liniștim, pentru că cu forța nu facem nimic. Celor care sunt în străînătate le-aș spune să vină acasă, pentru că aici sunt locuri de muncă. Bineînțeles, aici nu primesc mii de euro salariu, dar și cu 500-600 Euro pe luna putem lucra, putem trăi în această comună frumoasă„, a spus primarul comunei.

După ce au discutat cu primarul, localnicii s-au îndreptat spre biserica și și-au exprimat speranța că problema lor va fi discutată și rezolvată sâmbătă, în cadrul adunării populare, la care sunt invitați și proprietarii fabricii de pâine.

Sursa: Agerpres

5 COMENTARII

  1. Râde ciob de oală spartă….oare cei care pot munci , tinerii,unde sunt?..la muncă în west… așa le fac cei din west acestora?.. dacă nu vor forță de muncă străină , să pună mâna să muncească …. până le-o ieși pâinea pa nas…

  2. Noi romanii suntem o natie data dracu, jegoasa, mincinoasa si puturoasa. Ne exploatam unii pe altii, ne uitam sa munceasca altii pentru noi. Ne dam smecheri cu masini si haine scumpe, dar nu ne vedem negrul de sub unghii. Suntem jegosii si sclavii Europei, pentru ca si in tara suntem tratati la fel de patronii romani care se uita sa muncim pentru ei daca se poate moca. Ei acesti dinozauri numiti oameni de afaceri de fapt sunt niste hotomani, oameni care ne inseala platindu-ne cu niste salarii mizerabile, ca sa faca ei profit cat mai mare, sa -si faca vile, sa-si ia masini Porche sau sa-si faca concediile in tari exotice la care noi nici macar nu ne permitem sa visam. Halal de capitalism instaurat in Romania. Profitorii ne subjuga, de asta pleaca lumea din tara, macar acolo sclavia e platita mai bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here