Proteste ample în Polonia împotriva interzicerii aproape totale a avorturilor – VIDEO

Sursa: Twitter

Zeci de mii de polonezi au blocat, luni, străzile oraşelor din ţară, în maşini, biciclete şi pe jos, în a cincea zi de proteste faţă de o decizie a Curţii Constituţionale care este echivalentă cu interzicerea aproape totală a avorturilor în ţara care este preponderent catolică, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Purtând pancarte inscripţionate cu ”Destul”, ”Nu voi fi martira voastră” şi ”doresc posibilitatea de a alege, nu teroare”, protestatarii s-au adunat în numeroase oraşe, în pofida restricţiilor impuse de autorităţi din cauza noului coronavirus.

”Voi fi aici până la sfârşit. Nu îmi pasă dacă va fi o săptămână, o lună, trei luni sau trei ani. Voi protesta aici zi de zi”, a spus Piotr Wybanski, în vârstă de 31 de ani, la Varşovia.

Hotărârea de joia trecută a Curţii Constituţionale a alimentat o reacţie fără precedent împotriva Bisericii Romano-Catolice din Polonia, care este văzută ca având legături strânse cu guvernul naţionalist conservator al Partidului Dreptate şi justiţie (PiS).

De asemenea, decizia a intensificat criticile faţă de PiS, care a venit la putere în urmă cu cinci ani cu promisiunea de a insufla valori mai tradiţionale.

După intrarea în vigoare a hotărârii, avortul va fi interzis în cazul malformaţiilor fătului şi va fi legal numai în caz de viol, incest sau o ameninţare la adresa sănătăţii femeii.

Criticii spun că instanţa a acţionat în favoarea partidului de guvernământ, care în trecut făcuse un pas înapoi în privinţa înăspririi normelor privind avortul. Partidul a negat acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here